Hlavní obsah

Výbor podpořil rušičky za 960 milionů, obrana je druhý den koupila za 1,45 miliardy

Foto: Army.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zakázku na nákup rušiček zadalo Ministerstvo obrany bez výběrového řízení. Poslancům z výboru pro obranu předložilo návrh rozpočtu s o téměř půl miliardy nižší cenou. Ti to označili za pohrdání.

Článek

Ministerstvo obrany během jednoho dne zvýšilo cenu nákupu osmi mobilních rušiček komunikace pro armádu o půl miliardy. Server iRozhlas.cz zjistil, že v rozpočtu, který předložilo ministerstvo poslaneckému výboru pro obranu, počítalo s cenou 960 milionů. Druhý den ale kolegium ministra schválilo částku 1,453 miliardy korun.

„Na výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byla 13. listopadu 2019 prezentována data k 31. červenci 2019 (rozpočet byl sestavován v letních měsících – pozn. red.),“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Jakub Fajnor. Poslanci z výboru doporučili cenu schválit. Druhý den ale byla částka o skoro půl miliardy vyšší. Mluvčí postup obhajuje s tím, že poslance při jednání na vyšší cenu upozornili.

„V rámci vyjednávání o ceně došlo k navýšení kalkulovaného objemu finančních prostředků především kvůli nárůstu cen speciálního materiálu elektronického boje, podvozkové platformy, automatizovaných stožárů, certifikovaných kontejnerů, kvalifikované práce a energií oproti kalkulaci ve specifikaci Armády České republiky z roku 2016. Do výsledné ceny se také promítl například požadavek na nadstandardní řešení mobility systému,“ vysvětluje Fajnor.

Navýšení ceny pak bylo podle Fajnora podrobně doloženo „v žádosti o změnu Registrace akce na Ministerstvu financí ČR, které ji odsouhlasilo dne 20. listopadu 2019“. Konečnou cenu také schválil znalec.

Poslanci ale považují tento postup ministerstva za neuctivý. „Pro mě je to absolutně nepochopitelné a nedokážu si to vysvětlit. Nevím, proč Ministerstvo obrany, když jsme schvalovali rozpočet dva dny, nás o tom neinformovalo. Mně se to spíš zdá, že nám nechtějí nic říct a řeknou maximálně to, co se provalí. To si myslím, že je absolutně špatně,“ řekl serveru poslanec Pavel Růžička (ANO).

Podle poslance Karla Krejzy (ODS) jednání resortu „zavání až pohrdáním výborem“. „Ministerstvo si vůbec neváží a vůbec nerespektuje výbor pro obranu. Považuji to za skandální, protože tu informaci měli zcela jistě dřív, než jsme dostali k projednání rozpočet.“

Rozpaky vyvolala také záloha ve výši přes 1,1 miliardy, kterou stát postupně zaplatí výzkumnému ústavu.

„Budu se ptát, z čeho to vychází, protože po nástupu náměstka Říhy se zvedla penále pro firmy, které armádě dodávají, a zvedla se obrovským způsobem,“ divil se Růžička. „Samozřejmě rozumím firmám. Mají nést nějaké riziko, tak to naúčtují Ministerstvu obrany v rámci ceny. Ptám se, zda si někdo promyslel, že penalizace bude až takto vysoká a bude se takto hodně promítat do koncové ceny daného výrobku. Osobně si myslím, že je to špatně.“

Mluvčí Fajnor ale nevidí v poskytnutí zálohy 77 procent nic neobvyklého. „Neposkytuje se jednorázově, ale je rozložena v čase na jednotlivé platby a je zúčtována oproti dílčím dodávkám rušičů,“ vysvětluje. Poslanec Krejza mu v tomto případě dává za pravdu, jde podle něj v tomto případě o specifickou situaci. Stát totiž neobchoduje se soukromou firmou, ale podnikem zřízeným Ministerstvem obrany.

Reklama

Související témata:

Doporučované