Hlavní obsah

Výbor doporučil nevydat komunistického poslance Ondráčka k trestnímu stíhání

Poslanci popisují výsledek jednání výboru o vydání Zdeňka Ondráčka.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Mandátový a imunitní výbor doporučil Poslanecké sněmovně nevydat poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli výrokům o prezidentském kandidátovi Michalu Horáčkovi. O samotném vydání ale rozhodne až sněmovní plénum.

Článek

Před výborem v úterý vypovídal za zavřenými dveřmi jak sám Ondráček, tak i státní zástupce a policista. „Výbor dospěl k usnesení, že Sněmovně doporučuje, aby v tomto případě poslance Zdeňka Ondráčka nevydávala k trestnímu stíhání a tato věc, pokud na ní budou orgány činné v trestním řízení trvat, byla dokončená poté, až mu skončí mandát,“ uvedl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Grospič odkazoval na stanovisko Ústavního soudu, že politicky exponované osoby musí snést větší veřejný tlak, než je na jiné osoby.

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek po jednání uvedl, že pro nevydání Ondráčka hlasovali zástupci ANO, SPD, KSČM a poslanec ODS Marek Benda.

Michálek sám podle svých slov hlasoval pro vydání. „Myslím si, že lidé mají plné zuby lží v politice a toho, jak se politici obviňují. V tomto případě to bylo pravděpodobně nepravdivě a myslím si, že ta lživá politická kampaň je věc, se kterou bychom měli něco dělat,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Policisté chtějí Ondráčka obvinit kvůli výroku na adresu bývalého prezidentského kandidáta Michala Horáčka, jehož poslanec v čase kampaně před prezidentskými volbami označil za spolupracovníka StB a řekl o něm, že je vekslák. Horáček pak podal trestní oznámení.

Projednávání policejní žádosti se na plénu Sněmovny řešilo už na konci minulého týdne. Záhy ale bylo přerušeno. Poslanci totiž čekali právě na vyjádření mandátového a imunitního výboru.

Protože Ondráček bude příští týden na zahraniční cestě, o jeho vydání, či nevydání se podle Grospiče nebude rozhodovat na říjnové schůzi, ale až na některé z pozdějších schůzí Poslanecké sněmovny.

Poslanci, kteří měli možnost seznámit se s policejní žádostí o vydání, Seznamu řekli, že vyšetřovatelé vidí Ondráčkovu kauzu jako vědomý trestný čin. Ze spisu totiž plyne, že Ondráček věty o Horáčkově estébáctví pronesl v době, kdy byl na internetu vystaven spis, který tajná policie na Horáčka vedla, a také Horáčkovo čisté lustrační osvědčení.

Ondráček tedy podle policie musel vědět, že o kandidátovi na prezidenta nemluví pravdu.

Reklama

Doporučované