Hlavní obsah

Vybrané frekventované ostravské ulice čeká architektonická proměna

Foto: https://commons.wikimedia.org/

Ostravská ulice 28. října by v některých místech rozhodně mohla vypadat líp…

Reklama

Město Ostrava chce proměnit podobu frekventovaných ulic 28. října a Opavská. Hledá nejlepší návrhy úprav pro šest vybraných lokalit.

Článek

Pro začátek zamýšlí radnice nestavební úpravy, které nevyžadují povolovací řízení. Takové nestavební zásahy ve veřejném prostoru se běžně využívají v zahraničí i některých českých městech. Jedná se například o různé bariéry oddělující pěší zóny od vozovky, doplnění mobiliáře pro aktivní využití prostranství, grafické a barevné zpracování povrchů, výsadbu zeleně nebo odstranění reklamního smogu.

„Úpravy mohou být dočasného charakteru a pomohou tomu, aby byla prostranství pro obyvatele příjemnější a bezpečnější,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Úpravy by měly být první fází celkové proměny prostoru městské třídy, který připravuje městský ateliér MAPPA.

Zájemci z řad architektů, projektantů, designérů či studentů architektury si ke zpracování mohou vybrat libovolný počet z vytipovaných míst. Své nápady mohou zasílat do konce března. Začátkem dubna budou vybráni zpracovatelé návrhů na jednotlivá místa, kteří musí odevzdat prováděcí dokumentaci do 25. června.

Součástí přihlášek musí být krátký text, skica či jiné vyobrazení, kterým autor představí svůj názor na dané místo, na jeho problém či potenciál. Podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách městského ateliéru.

S uskutečňováním jednotlivých návrhů se počítá v červenci tohoto roku, dokončení se předpokládá v prvním pololetí roku příštího. Celkové náklady na úpravy všech šesti lokalit by neměly přesáhnout 3,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované