Hlavní obsah

Vybrzdil škodovku a zahynulo malé dítě. Trest je 9 let vězení

Soudce vynáší trest pro silničního piráta. Poslal ho na 9 let do vězení, ale obžalovaný se odvolal.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soudní psychologové uvedli, že odsouzený má tendenci tragickou událost zkreslovat. Nezaznamenali u něj ani přímo vyjádřenou lítost.

Článek

Krajský soud v Praze vynesl rozsudek nad dalším řidičem, který agresivní jízdou způsobil vážnou nehodu. Ta, za niž Martin Kostner dostal ve středu 9 let vězení, skončila navíc tragédií, zahynulo při ní osmiměsíční dítě. Další dva lidé se těžce zranili.

Soud ho uznal vinným z trestného činu obecného ohrožení. Podle verdiktu chtěl zcela úmyslně poškozeným způsobit újmu na zdraví.

Soud Kostnerovi uložil také devítiletý zákaz řízení a Kostner musí také zaplatit škodu přes 1,4 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.

Kostner nehodu způsobil manévrem, kterému se říká vybržďování.

Loni 28. prosince na 32. kilometru D10 nedaleko Brodců na Mladoboleslavsku obžalovaný podle žalobce předjel zprava Škodu Octavii a pak - podle svědků zhruba v rychlosti 130 kilometrů v hodině - najel do levého pruhu před ni a začal prudce brzdit.

Na prudké brždění stihli zareagovat řidiči tří aut za octavií, kteří strhli řízení a zabránili tak srážce. Řidič audi, který jel za nimi jako čtvrtý, ale do octavie zezadu narazil.

V nabourané octavii cestoval tehdy pětatřicetiletý muž, který vezl svou manželku a v sedačce osmiměsíčního chlapce. Všichni byli zraněni, kojenec zemřel po převozu do nemocnice.

Kostnerovi hrozilo za obecné ohrožení trest odnětí svobody mezi osmi až 15 roky, státní zástupce v úterý navrhl uložit trest v polovině trestní sazby.

Soudní psychologové uvedli, že Kostner má tendenci tragickou událost zkreslovat. Nezaznamenali u něj ani přímo vyjádřenou lítost.

Kostner už měl v minulosti zakázáno řídit kvůli alkoholu za volantem. Na svůj vůz v době nehody neměl sjednané povinné ručení, Česká kancelář pojistitelů po něm u soudu požaduje uhrazení způsobené škody přes 1,4 milionu korun.

Reklama

Doporučované