Hlavní obsah

Stromboli se probudila. Jednoho turistu zabily žhavé kameny

Sopka Stromboli se probudila, její výbuch si vyžádal jeden život.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Sopka Stromboli ležící na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři nedaleko Sicílie se probudila k životu a začala chrlit dým, lávu a kusy horniny. Z nitra vulkánu se rovněž ozvala řada výbuchů, které otřásly celým ostrovem. Vyděšení lidé v panice začali skákat do moře. Informovala o tom agentura ANSA, podle níž nejméně jeden turista přišel o život a další utrpěl zranění.

Článek

Starosta Liparských ostrovů Marco Giorgianni uvedl, že při explozi zemřel jeden turista, který se vydal k vrcholu sopky a zřejmě ho zasáhly žhavé kameny. Další člověk směřující ke kráteru utrpěl zranění. Národnost oběti starosta neuvedl, agentura APA s odvoláním na místní záchranáře píše, že pocházela ze Sicílie.

„Z kráteru vychází obrovský sloupec hustého dýmu,“ popsal agentuře situaci svědek. Jiný uvedl, že nastaly mohutné exploze, po nichž sopka začala chrlit kouř a ostrov zasypal déšť žhavé horniny vychrlené z jícnu vulkánu. Novinář a majitel obchodu ve vesničce Ginsotra uvedl, že všichni lidé, kteří byli ve vesnici, zhruba sto turistů a stálých obyvatel, se buď schovali ve svých domovech nebo naskákali do moře.

Podle hasičů kusy horniny na několika místech ostrova způsobily požáry, lidské příbytky na ostrově však zatím ohroženy nejsou. Hasiči nyní dopravují na ostrov posily a oheň hasí i letadla ze vzduchu. Pobřežní stráž současně chystá evakuaci těch, kteří o ni projeví zájem.

Stromboli je stejně jako Etna na Sicílii stále aktivní sopkou, zároveň je vyhledávaným turistickým cílem. Vulkanický ostrov, na němž se nachází, je součástí Liparských ostrovů.

Reklama

Doporučované