Hlavní obsah

Výbuch na letišti u Damašku. Viníkem není Izrael, ale elektrický zkrat

Video: Reuters

 

Reklama

Sýrie vyvrátila spekulace, že Izrael v neděli zaútočil na vojenské letiště Mezzeh poblíž Damašku. Podle syrské státní televize šlo o výbuch muničního skladu, způsobený elektrickým zkratem. Informovala o tom státní agentura Sana s odkazem na armádu. Podle Syrské organizace pro lidská práva zemřeli při výbuchu dva lidé.

Článek

Několik silných explozí otřáslo dnes syrskou vojenskou základnou poblíž Damašku. Zatímco opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) hovoří o raketách odpálených zřejmě z Izraele, syrská státní televize informovala o výbuchu munice v nedalekém skladu. Podle SOHR si výbuchy vyžádaly nejméně dva mrtvé.

Místní obyvatelé podle agentury AP popisují nejméně pět silných výbuchů ozývajících se ze základny a vojenského letiště nacházejícího se jihozápadně od metropole. Právě na něj dopadlo v minulosti množství raket, které podle syrské vlády vypálil Izrael. Ten svou roli odmítá veřejně komentovat.

Syrská státní televize popřela informace o izraelském útoku a uvedla, že kvůli elektrickému zkratu vybuchla munice ve skladu.

„Dva prorežimní bojovníci byli zabiti a jedenáct dalších bylo zraněno, někteří z nich se nacházejí v kritickém stavu,” řekl agentuře AFP Ramí Abdar Rahmán, ředitel SOHR, která situaci ve válkou sužované Sýrii dlouhodobě sleduje z Londýna. Podle něj není možné říci, zda oběti pocházejí z řad syrské armády či milic bojujících na straně režimu prezidenta Bašára Asada.

Izrael podnikl v červenci sérii náletů na syrské cíle v reakci na odpalování raket ze syrského na izraelské území. Židovský stát je znepokojen přítomností syrské armády podporované Ruskem poblíž svých hranic.

K dnešnímu incidentu se izraelští vojenští představitelé dosud nevyjádřili. „K informacím zahraničního tisku se nevyjadřujeme,” řekla na žádost AFP o komentář mluvčí izraelské armády.

Na vojenské letiště Mazza zaútočil Izrael podle agentury DPA naposledy v květnu. Tehdy za cíl útoku označil vojenskou infrastrukturu Íránu, který je významným spojencem Asadova režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované