Hlavní obsah

Výbuch obálky v pařížské pobočce MMF zranil ženu, policie místo vyklidila

Na pobočce MMF v Paříži explodovala zásilka.

 

Reklama

Motiv útoku zatím není známý. Předcházelo mu několik výhrůžných telefonátů.

Článek

Na pobočce Mezinárodního měnového fondu v Paříži ve čtvrtek explodovala zásilka. Dopis s výbušninou zranil jednu ze sekretářek ředitelství. Podle televize BFMTV žena utrpěla popáleniny na rukou a na obličeji.

Přestože se předpokládalo, že situace není vážná, bylo z preventivních důvodů několik osob z místa incidentu evakuováno. Podle pařížského policejního prefekta Michela Cadota šlo o podomácku vyrobenou třaskavinu. Předtím podle něho přišlo několik telefonických výhrůžek, ale není jasné, zda ty nějak souvisejí s dnešním incidentem.

Televize BFMTV přirovnala výbušnou směs k větší petardě uložené ve válečku o rozměru 30 centimetrů.

Policie záležitost vyšetřuje jako možný teroristický čin a zároveň jako pokus o vraždu. Francouzský prezident Hollande označil výbuch za atentát a slíbil, že policie vyvine maximální úsilí k zatčení jeho organizátorů. Podle ředitelky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové se jednalo o útok.

Nejde o první útok

O den dříve byl na německém ministerstvu financí nalezen poštovní balíček obsahující výbušnou směs.

K odeslání této zásilky adresované přímo německému ministru financí Wolfgangu Schäublemu se přihlásila řecká anarchistická skupina Konspirace ohňových buněk. Ta se na rozesílání dopisových bomb zaměřila i několikrát v minulosti a adresovala je zejména velvyslanectvím a evropským státníkům. Kdo stojí za výbušnou obálkou tentokrát, zatím není zřejmé.

Reklama

Doporučované