Hlavní obsah

Výbuch v armádní ubytovně ve Vyškově: jeden mrtvý a jeden zraněný

Co se přesně ve Vyškově stalo, řekl Seznamu ředitel komunikace Ministerstva obrany Jan Pejšek.

 

Reklama

Výbuch ve vojenské ubytovně Jugo ve Vyškově dnes zabil jednoho vojenského policistu a dalšího zranil.

Článek

Příčiny ranní exploze, které vyšetřuje Vojenská policie, zatím nejsou známy. Média spekulují o tom, že vybouchly granáty. Podle Ministerstva obrany nešlo o úmyslný čin nebo útok a další exploze nehrozí. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) věc označil za nešťastnou událost. Výsledky vyšetřování by měly být známy během několika dnů, uvedla ČTK.

Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára řekl, že pacient převezený po výbuchu do Brna je mimo ohrožení života, ale má zraněné oko. „Pacient má velké střepinové poranění oka,” uvedl Žára. Podle Ministerstva obrany je zraněný v péči lékařů a není v ohrožení života, uvedl úřad na svém twitterovém účtu.

Příčina výbuchu zatím není jasná

Na případ upozornil Vyškovský deník. Výbuch vznikl před devátou hodinou ranní v budově, která částečně slouží jako ubytovna, ale i pro administrativu. „Na místě je nyní Vojenská policie, vyšetřovatelé a státní zástupce. Příčinu výbuchu neznáme,“ řekl Seznamu Pejšek. „K explozi došlo ve sklepních prostorách armádní ubytovny Jugo. Ve sklepě jsou i skladové prostory, není ale jasné, zda k výbuchu opravdu došlo ve skladu. Po explozi byly ubytovna a přilehlé budovy preventivně evakuovány, civilní obyvatelstvo v okolí bylo varováno,“ dodal Pejšek.

Oběť i zraněný patřili k Vojenské policii. Právě ta prostory využívala. „Oběť výbuchu, nadporučík M. H., i zraněný nadrotmistr M. R., byli příslušníky Vojenské policie. Jejich rodiny byly o neštěstí informovány,” uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva. 

Starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD) ČTK řekl, že explozi nikdo neslyšel. „Nezasahuje to do zástavby a nikdo nemusel být evakuován. V blízkosti je ale základní škola, a když se o tom rodiče dozvěděli, někteří si vyzvedávali děti,“ uvedl Goldemund. Podle něj byla z místa odvolána státní a městská policie. „Vše si přebrala armáda,“ doplnil Goldemund. Město zatím nepřipravuje žádná opatření, nebezpečí nehrozí, dodal starosta.

Výbuch granátů?

Některá média mluví o tom, že vybuchly granáty. Ministerstvo to ale zatím nepotvrdilo. „Konkrétní příčiny výbuchu bude možné určit až na základě šetření, které provádí na místě za dozoru státního zástupce Vojenská policie,“ dodal Pejšek.

Ministr Stropnický označil výbuch za nešťastnou událost, kterou je třeba důkladně vyšetřit. „Předčasné závěry nejsou namístě. Je mi líto zmařeného života,” napsal ČTK. 

Pokud jste ve Vyškově, pošlete nám videokomentáře, máte-li nějaké informace o této události.

Reklama

Doporučované