Hlavní obsah

Výbuch palivového potrubí v Mexiku má už 114 obětí

Exploze potrubí s benzinem zabila v Mexiku 114 lidí.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Počet obětí požáru palivového potrubí, které explodovalo minulý týden v pátek ve středním Mexiku, stoupl na 114. Přes tři desítky zraněných jsou stále v nemocnicích. Informoval o tom v noci na dnešek deník El Universal s odvoláním na úřady mexického státu Hidalgo, kde se neštěstí stalo.

Článek

Týden po tragédii ve středním Mexiku stoupl počet obětí exploze palivového potrubí na 114, přes 30 lidí je zraněných. Tragická bilance stále nemusí být konečná, někteří ze zraněných totiž utrpěli popáleniny na více než 80 procentech těla.

Výbuch nastal poblíž městečka Tlahuelilpan u potrubí, z něhož vytékal benzin. V době exploze bylo na místě na 800 lidí, kteří se snažili situace využít a zadarmo si palivem naplnit kanystry.

Potrubí bylo zřejmě poškozeno záměrně kvůli krádežím, které jsou v Mexiku už léta běžné. Obchod s kradenými palivy, které organizované skupiny po léta odčerpávají přímo z potrubí státní ropné společnosti Pemex, je v Mexiku druhou nejvýnosnější ilegální činností po obchodu s drogami.

Ještě před explozí u Tlahuelilpanu na místo dorazilo asi 25 vojáků, kteří nyní čelí kritice za to, že oblast včas neuzavřeli a tragédii nezabránili. Armáda se ale hájí s tím, že se chtěla „vyhnout střetům s obyvateli“, kterých bylo navíc na místě mnohonásobně více než vojáků.

Vláda prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora je nyní některými kritizována, že k neštěstí přispěla její nedávná opatření. Kabinet krátce po svém nástupu do úřadu zahájil v prosinci zvýšenou kontrolu distribuce paliv kvůli letitým a rozsáhlým krádežím. Na kontroly nasadil několik tisíc vojáků a některá potrubí dočasně uzavřel. To způsobilo nedostatek paliva na čerpacích stanicích v řadě mexických regionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované