Hlavní obsah

Záznam: Tragédie v Kralupech. K explozi došlo u skladovací nádrže

Záznam přímého přenosu: situace v chemičce v Kralupech nad Vltavou.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výbuch v areálu chemičky patří k nejtragičtějším od 60. let minulého století. Na místě jsou policisté i hasiči.

Článek

Událost jsme sledovali online:

15:41 – Shrnutí: Co už víme a na co se čeká

K výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou došlo krátce po desáté hodině dopoledne. Areál patřil chemičce Česká rafinérská, spadající pod firmu Unipetrol. Při explozi nedošlo k požáru.

Výbuch nepřežilo 6 lidí, dva lidé skončili se středně těžkým zraněním v nemocnici. Podle jednoho z hasičů byly oběti bez známek života už ve chvíli, kdy jednotky hasičů na místo nehody dorazily.

Okamžiky těsně po výbuchu ve videu – podívejte se na speciální studio Televize Seznam k výbuchu v Kralupech:

Výbuch v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Vinohradská nemocnice zhruba hodinu po nehodě aktivovala tzv. traumaplán a připravila se na příjem zraněných z místa nehody. K rychlému zákroku byl připraven tým lidí i několik operačních sálů na odděleních chirurgie, ortopedie a popálenin. Nakonec, vzhledem k nízkému počtu zraněných, nemocnice traumaplán odvolala.

Výbuchu zřejmě předcházelo čištění prázdné nádoby na pohonné hmoty, konkrétní prováděný úkon však zatím mluvčí Unipetrolu nepotvrdil. Podle krizového řízení města firma nejspíš nedodržela technologický postup. Policie však ujistila, že nedošlo k úniku žádných nebezpečných látek do ovzduší.

Vyšetřovatelé zahájili výslechy zaměstnanců s cílem zjistit, jak konkrétně k incidentu došlo. Výsledky vyšetřování a příčina výbuchu mohou být známé až v řádu měsíců.

Dosud úřady nepotvrdily, zda jsou mezi oběťmi obyvatelé města Kralupy. Informace, že to byli pracovníci polské národnosti, tak zůstává nepotvrzená. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl v rozhovoru pro Seznam řekl, že nešlo o stálé zaměstnance firmy, ale o pracovníky dodavatelských firem.

15:23 – Událost způsobila dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes tamní silniční terminál, dodal Unipetrol

Firma Unipetrol aktualizovala informace k nehodě.

„Při výbuchu bohužel došlo k úmrtí pracovníků dodavatelských firem, chceme proto vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým,“ uvedl generální ředitel skupiny Unipetrol Krzysztof Zdziarski.

„Tato mimořádná událost, která nemá souvislost s plánovanou zarážkou kralupské rafinérie, způsobila dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou,” dodal ropný výrobce.

14:41 – K výbuchu došlo u jednoho z výměníků, řekl mluvčí Unipetrolu 

„Zatím víme, že došlo k explozi u jedné ze skladovacích nádrží. Nedokážu říct, jaký byl pracovní úkon přímo v inkriminovaný moment, takže nemohu ani spekulovat, zda došlo k porušení nebo naopak dodržení pracovního předpisu,“ uvedl Pavel Kaidl v rozhovoru pro Seznam.

14:04 Po výbuchu nenastal požár a neunikly ani jedovaté látky

14:02 Příčiny výbuchu budou známé možná až v řádu měsíců

Mluvčí hasičů Markéta Johnová uvedla, že závěry vyšetřování mohou být známy v řádu týdnů - ale i měsíců.

13:35 – K tragédii se vyjádřil prezident Miloš Zeman i další politici

„Pan prezident se zármutkem přijal zprávu o tragédii v Kralupech nad Vltavou. Blízkým obětí výbuchu vyslovuje upřímnou soustrast,“ napsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Soustrast pozůstalým po obětech nehody vyjádřili i další politici. Reagovali třeba šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda KSČM Vojtěch Filip, šéf SPD Tomio Okamura nebo poslankyně za TOP 09 Markéta Adamová. Rychlé uzdravení zraněným popřáli také ministryně obrany Karla Šlechtová a premiér Andrej Babiš.

13:33 – Při čištění nádrže nejspíš nebyl dodržen technologický postup

Lukáš Hodík z krizového řízení města Kralupy uvedl, že při čištění prázdné nádrže pravděpodobně nebyl dodržen technologický postup. Nadále platí, že zdraví obyvatel není ohroženo. Uvedla to ČT24.

13:24 – Na místo nehody přijela těžká technika

Kamery Televize Seznam zachytily příjezd těžké techniky do areálu, kde došlo k výbuchu.

13:21 – Ostraha areálu na místě kouří i přes vyznačený zákaz

V celém okolí chemičky je cedulemi vyznačen zákaz kouření. Ostraha zákaz ignoruje.

13:07 – Popálený pacient je stabilizovaný 

Šéf traumacentra pražské nemocnice na Vinohradech: „Popálený pacient po výbuchu v Kralupech je ve stabilizovaném stavu, jeho poranění je méně závažné.“ Informaci zveřejnila Česká televize.

12:55 – Mluvčí Unipetrolu: Situace je pod kontrolou, podrobnosti zjišťujeme

„Dnes dopoledne došlo k explozi u jedné ze skladovacích nádrží bez následného požáru v kralupské rafinérii. V tuto chvíli je situace pod kontrolou a nehrozí žádné další nebezpečí. K úniku nebezpečných látek nedošlo. Podrobnější informace o mimořádné události zjišťujeme,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl v oficiálním vyjádření.

12:36 – Po příjezdu hasičů už byly oběti bez známek života

Na místo bezprostředně po nehodě dorazilo osm jednotek hasičů. Po jejich příjezdu už bylo všech šest obětí bez známek života.

12:23 – Mezi oběťmi by neměli být obyvatelé Kralup

Podle nejnovějších informací by zřejmě nemělo jít o obyvatele Kralup, ale o pracovníky polské národnosti. Informace zatím zůstává neověřená.

Výbuch jsem zřejmě slyšel - rozhovor reportéra Televize Seznam se starostou Kralup nad Vltavou Petrem Holečkem ve videu níže:

Starosta Kralup nad Vltavou k neštěstí v chemičce Unipetrol.Video: Seznam, Seznam Zprávy

12:17 – Vyšetřovatelé zahájili první vlnu výslechů

„Hasičské i policejní jednotky zajistily místo činu, probíhají první výslechy s cílem zjistit, zda nedošlo k porušení předpisů,“ dodala mluvčí policie Markéta Johnová. Počet mrtvých zůstává stejný, dva lidé jsou zranění.

12:04  Mluvčí Unipetrolu: Jsou i vážná zranění

Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl potvrdil, že na místě jsou kromě mrtvých i těžce zranění. Městu i podle jeho informací žádné nebezpečí nehrozí. „Došlo k výbuchu bez požáru, teď už je situace pod kontrolou,“ uvedl Kaidl.

12:02  Výbuch nastal při demontáži

Policejní mluvčí Markéta Johnová na místě neštěstí Seznamu řekla, že policie měla výbuch ohlášen kolem desáté hodiny dopoledne. „Podle našich informací událost nastala při odstávce provozu, při demontáži zařízení,“ uvedla Johnová. Zároveň ujistila, že nedošlo k úniku žádných nebezpečných látek do ovzduší.

11:48  Výbuch zbytkového paliva

Podle informací z místa, které ale nelze ověřit u složek integrovaného záchranného systému, vybuchlo zbytkové palivo v jedné z nádrží. Jde o provoz, kde pracují zahraniční dělníci.

11:43 – Bezprostřední nebezpečí obyvatelům nehrozí, uvedl starosta

Podle starosty Kralup nad Vltavou Petra Holečka obyvatelům bezprostřední nebezpečí nehrozí. „Zřejmě šlo o nešťastnou náhodu,“ uvedl pro Televizi Seznam.

11:33 – Posádka na místě pečuje o popáleného muže

„Posádka na místě pečuje o 42letého muže, který utrpěl popáleniny hlavy. Záchranáři ho ošetřili, zajistili mu žilní vstup a převážejí ho do vinohradské nemocnice,“ uvedla pro ČT mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

11:30 – Nemocnice Královské Vinohrady právě odvolala traumaplán

Lékaři mají informaci, že do nemocnice letí vrtulník s jedním těžce popáleným pacientem.

11:22 – K výbuchu došlo v areálu České rafinérské 

Původní informace o tom, že k výbuchu došlo v areálu chemičky Synthos, se ukázala jako nepravdivá. K výbuchu došlo v areálu České rafinérské spadající pod Unipetrol.

Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl výbuch potvrdil a uvedl, že právě zasedá krizový štáb.

11:18 – Připravili jsme tým lidí i několik operačních sálů, uvedla mluvčí 

„V souvislosti se spuštěním traumaplánu jsme v nemocnici připravili tým lidí a několik operačních sálů na odděleních chirurgie, ortopedie a popálenin. V současné době nemáme přesný údaj o tom, kolik pacientů přijmeme,“ uvedla pro Televizi Seznam mluvčí vinohradské informace Jana Roubalová.

Foto: Mapy.cz

Kralupy nad Vltavou.

11:13 – Vinohradská nemocnice v Praze aktivovala tzv. traumaplán

Nemocnice počítá s příjmem většího počtu pacientů.

11:00 – Na místě výbuchu v kralupské chemičce nejméně 6 mrtvých

Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku dnes dopoledne zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

„Z místa mám zatím hlášeno šest mrtvých a těžce zraněné,“ uvedla Kereková bez dalších podrobností. Na místo míří také záchranáři a policisté.

Reklama

Doporučované