Hlavní obsah

Výbuch v katolickém kostele na Filipínách si vyžádal 20 mrtvých

Výbuch na Filipínách.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Podle místních úřadů na místě vybuchly dvě nálože. Vše se odehrálo během ranní mše, kdy bylo v kostele i v jeho okolí nejvíce lidí.

Článek

Dvacet lidí zahynulo a dalších 111 utrpělo zranění při pumovém útoku na katolický kostel na jihu Filipín, kde jsou aktivní islamističtí ozbrojenci. Informovaly o tom televize Sky News a později agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Filipínští bezpečnostní představitelé uvedli, že první nálož explodovala během nedělní mše v katedrále či před katedrálou ve městě Jolo na stejnojmenném jihofilipínském ostrově. Druhá bomba vybuchla na parkovišti před objektem, když na místo přijeli příslušníci filipínské armády. Ti jsou také mezi oběťmi. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, uvádí agentura AP.

Na ostrově Jolo působí muslimská radikální Skupina Abú Sajjáfa, která je na americkém i filipínském seznamu teroristických organizací. Její členové jsou zodpovědní za řadu atentátů, únosů a vražd. Skupina tvrdí, že jejím cílem je na jihu převážně katolických Filipín vytvořit islámský stát.

Atentát přišel krátce poté, co muslimové v referendu schválili vytvoření nového autonomního regionu na jihu Filipín. Úřady doufají, že tento krok povede k míru po desítkách let ozbrojeného konfliktu mezi separatisty a vládními vojsky, který si vyžádal na 150 tisíc obětí.

Ačkoli většina muslimských oblastí v referendu autonomii podpořila, voliči v provincii Sulu, kde se nachází město Jolo, ji podle agentury AP odmítli. Provincie je domovem povstalecké frakce, která nesouhlasí s uzavřením mírové dohody s filipínskou vládou, v níž se rebelové vzdávají svého cíle vytvořit nezávislý stát a souhlasí s odzbrojením. Kromě toho působí na ostrově Jolo také Skupina Abú Sajjáfa, která se žádného mírového procesu neúčastní.

Reklama

Doporučované