Hlavní obsah

Výbuch v metru nebyl zdaleka ojedinělý. Přehled teroristických útoků v Rusku

Přehled útoků v Rusku za poslední roky.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Pondělní útok v Petrohradu není v Rusku nic ojedinělého. Bombové útoky ve veřejné hromadné dopravě se tam za poslední roky odehrály hned několikrát.

Článek

Dvě ženy spáchaly sebevražedné útoky 29. března 2010 odpálením trhaviny v moskevském metru. První exploze nastala v 7:57 hodin moskevského času ve stanici Lubjanka, druhá o několik desítek minut později ve stanici Park Kultury na lince Sokolničeskaja, ve třetím voze vlaku metra ve směru na stanici Jugo-Zapadnaja. Bombový útok si vyžádal celkem 40 mrtvých a téměř 70 zraněných. K útokům se přihlásil vůdce severokavkazských islámských povstalců Doku Umarov.

Další sebevražedný teroristický útok se odehrál 24. ledna 2011 na letišti Domodědovo. Bomba měla sílu tří až sedmi kilogramů TNT a byla naplněna kovovými součástkami. Při výbuchu zemřelo nejméně 35 lidí a více než 180 jich bylo zraněno. Policie po výbuchu hledala tři podezřelé muže. Vyšetřovatelé našli hlavu muže a byli přesvědčeni, že šlo o sebevražedného atentátníka.

21. října 2013 se odpálila sebevražedná atentátnice Naida Asijalovová přímo v autobusu ve Volgogradu. Na sobě měla pás s 500 gramy TNT. Výbuch okamžitě usmrtil kromě útočnice sedm lidí a zranil dalších 36. Třicetiletá uprchlice z Dagestánu byla manželkou Dmitrije Sokolovova, který konvertoval k islámu pod jménem Abdul Džabar. 16. listopadu ho ruské bezpečnostní síly zabily, včetně dalších pěti povstalců.

Ve Volgogradu se uskutečnily další teroristické útoky hned v prosinci 2013. 29. prosince výbuch na hlavním vlakovém nádraží zabil 18 lidí a dalších 10 těžce zranil. O den později se ozval výbuch v trolejbusu. Nálož TNT zabila 15 lidí a 28 jich zranila. K útokům se přihlásili islamisté z radikálního hnutí Vilájat Dagestan usilujícího o vytvoření muslimského státu na severním Kavkaze. Na období od 1. do 3. ledna 2014 byl ve městě vyhlášen smutek za oběti útoku a byly zrušeny všechny plánované novoroční oslavy.

Reklama

Doporučované