Hlavní obsah

Vybudoval nelegální zoologickou, teď mu utíkají šelmy a vesnicí se šíří strach

Záhady Josefa Klímy: Problémy s privátním zooparkem ve Zvoli u Prahy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V létě se toulala po okolí Zvole u Prahy puma. Její majitel Tomáš Machač zvířata miluje, ale svou láskou děsí okolí. A chybí mu potřebná povolení k provozování zoo. Obec neumí situaci vyřešit.

Článek

„Já jsem se pro zvířata narodil. Hned, jak to šlo, jsem nastoupil do zoo a začal pracovat se zvířaty. Můj celý život jsou zvířata," říká Tomáš Machač, majitel kontaktního zooparku ve Zvoli u Prahy.

Lásku ke zvířatům na něm vidíte na první pohled. Na malém pozemku na konci vesnice, ve vilkové zástavbě, si v roce 2016 zřídil malou zoologickou zahradu. K vidění je zde dospělý lev, levhart, pumy, pštros a mnohá další zvířata. Uvnitř domku má zase v teráriích asi 150 druhů těch nejjedovatějších plazů. Všechna zvířata návštěvníkům ukazuje, vysvětluje jejich zvířecí život a některá si mohou lidé také pohladit. Potud vše v pořádku.

Problémy ale začínají ve chvíli, když mu sem tam nějaké to zvíře ze zoo uteče. Po dikobrazovi a pštrosovi vyrazila na špacír po okolí i puma. Poplach ve vesnici, zákaz vycházení. To byl výsledek zatím posledního útěku.

Odchytnout se pumu podařilo až za čtyři dny. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Ale napětí a strach mezi zdejšími lidmi od té doby ještě více zesílil. Třeba proto, že Tomáš Machač má lva, který je proslulý svým řevem. „Já se bojím, obzvlášť když je tma. Jak ho slyším, tak se bojím kolikrát, aby neutekl. Aby mě nepřepadl,“ vyjadřuje své obavy soused pana Machače.

Celá věc má přitom ještě složitější pozadí. Majitel zooparku si totiž své životní dílo vybudoval na pozemku komplet načerno. Kotce a výběhy jsou v rozporu s územním plánem, který dovoluje chovat jen drobné zvířectvo, a tudíž nebyly nikdy řádně zkolaudovány. Podle stavebního úřadu nesplňují bezpečnostní parametry.

I Státní veterinární správa na základě těchto skutečností odebrala majiteli povolení na chov pum. Ty buď musí někomu jinému předat, nebo zajistit vhodné bydlení, které musí vybudovat někde jinde. A tak se nad panem Machačem pomalu stahují mračna. Všem ve Zvoli už pomalu dochází trpělivost a chtějí, aby zoo odsud prostě zmizela.

Jenže jak se zdá, nebude to zdaleka jednoduché. Proč nikdo nedokáže patovou situaci vyřešit a jak se k tomu staví majitel zoologické, sledujte v úvodní reportáži.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované