Hlavní obsah

Výbušný problém Pardubic. Výrobce Semtexu i po průšvihu trvá na starých pásmech

Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Jak se změnila bezpečnostní opatření u pardubického výrobce trhavin od výbuchu v roce 2011? Vlastně skoro nijak.

Článek

I když je pardubická Explosia známá hlavně díky Semtexu, v závodě se toho vyrábí daleko víc. Výbušniny se odsud vozí do celého světa a firma dnes prosperuje.

Trhaviny, které tu vyrobí, se proto ve skladech dlouho neohřejí a rovnou putují k odběrateli. Firmu si pochvaluje i báňský úřad, jenž na výrobce výbušnin dohlíží.

Před šesti lety tu ale tak dobře nebylo. Část fabriky, údajně kvůli vadné odstředivce, vyletěla do vzduchu a vzala s sebou čtyři zaměstnance firmy.

Právě pro podobné případy stanovuje Explosia takzvaná bezpečnostní pásma. Jde o označení, která ukazují míru ohrožení okolí fabriky v případě jejího výbuchu. Je jich pět.

Podle dané bezpečnostní zóny se určuje, jaké objekty se v ní můžou budovat i nacházet, a jaké ne. Pásmo zároveň ovlivňuje i cenu pozemků a nemovitostí. A hlavně jde o varování pro občany města.

Úřady: Explosia nás přesvědčila, že je všechno v pořádku

Báňský úřad dva roky po výbuchu bezpečnostní pásma Explosie vyhodnotil jako ne úplně ideální.

„Při kontrole vznikla pochybnost o správnosti stanovení jednotlivých bezpečnostních pásem,“ řekl už v polovině roku 2015 Bohuslav Machek, mluvčí Státní báňské správy ČR.

Od té doby se ovšem v Explosii nic nezměnilo. Spíš naopak. Firma chce pásma do nového územního plánu Pardubic, který je v přípravě, zanést stejně.

Zásadní změny v bezpečnosti provozu přitom udělat nemohla. Kdyby ano, musela by své budovy znovu kolaudovat, což se nestalo.

Přijala jen „technicko-organizační" opatření. Co přesně to znamená, ale nikdo říct nechce, protože jde o utajovanou informaci.

Podle všech úřadů je to tak správně, a není se proto čeho bát.

Celý příběh si prohlédněte ve videu nad článkem. Vzniklo 

Reklama

Doporučované