Hlavní obsah

Výchočeské divadlo uvede osm premiér, čtyři jsou z minulé sezony

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Východočeské divadlo v Pardubicích nabídne ve 112. sezoně čtyři nové tituly a čtyři premiéry, které soubor nastudoval minulou sezonu, ale nemohl je kvůli pandemii odehrát.

Článek

Divadelní sály mohou být podle protiepidemických opatření zaplněné, diváci ale musí mít při představení nasazené respirátory.

„Kromě dlouhé řady představení, která jsme měli, leč nemohli odehrát v loňské i předloňské sezoně, dlužíme i několik premiér inscenací, které již nazkoušené stojí ve frontě,“ řekla dramaturgyně Jana Pithartová.

V Městském divadle to jsou Žítkovské bohyně, adaptace knihy Kateřiny Tučkové, a představení Jako břitva, které pojednává o Boženě Němcové. Na Malé scéně ve dvoře to bude inscenace anglického autora Martina Crimpa Venkov a retrokomedie Normální debil 2.

„Tyto hotové inscenace postupně oprášíme a jejich premiéry uskutečníme do konce letošního roku. Teprve pak se otevře čas a prostor novému zkoušení,“ dodala Pithartová.

První novinkou sezony bude komedie Alana Ayckbourna Ona není vadná! Dává nahlédnout do prostředí komerčního televizního studia, v němž vznikají nekonečné rychloseriály.

Tvůrcem inscenace bude režisér Zdeněk Dušek, který v Pardubicích naposledy režíroval Goethovo Spříznění volbou a předtím komedii Z postele do postele, rovněž od Alana Ayckbourna, která je již pátou sezonu v repertoáru.

Následující politická taškařice Mimo záznam těží z předvolebních tahanic a čachrů nejen v českých zemích. Autorem hry i režisérem inscenace je Petr Novotný, který své texty publikuje pod pseudonymem Petr Abraham.

Poslední novou inscenací v Městském divadle bude muzikálová komedie Pekařova žena, která se odehrává na francouzském venkově ve 30. letech v doprovodu šansonových melodií.

„Děj je inspirovaný stejnojmenným filmem francouzského režiséra Marcela Pagnola, který napsal scénář podle vlastní divadelní hry, jež se v Čechách hrála pod názvem Pekař a kočka. Komedii chystá brněnský režisér Petr Gazdík, který v Pardubicích režíroval Kvítek z horrroru,“ řekla Pithartová.

Na Malé scéně ve dvoře divadlo uvede českou premiéru poetické hry pro jeden herecký pár Rychlost dopadu sněhové vločky. Hru napsala mladá anglická dramatička Nina Jane Berryová a k režii si ji vybral Mikoláš Tyc, který se v Pardubicích představil scénickým čtením Slepice na zádech a inscenací Bílá nemoc.

„Je o síle nevyhnutelného setkání, o jiskře, která přeskočí mezi dvěma lidmi a nedá se ničím uhasit, o nekonečnu možností konečného života,“ řekla Pithartová.

Diváci musí při návštěvě divadla doložit, že jsou očkovaní, od druhé dávky pak musí uplynout nejméně 14 dní, případně musí mít negativní antigenní test nebo PCR test, eventuálně jsou ve 180denní lhůtě po prodělání covidu-19. „Věříme, že nadcházející sezonu prožijeme ve víceméně běžném provozu. Neuskutečněné tituly z minulé a předminulé sezony budeme postupně uvádět v náhradních termínech. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti,“ dodal mluvčí divadla Radek Smetana.

Reklama

Související témata:
Východočeské divadlo Pardubice

Doporučované