Hlavní obsah

Východní Němec, který se pokusil přes Československo utéct na Západ, rehabilitován nebude

Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Okresní soud v Karlových Varech ve středu zamítl návrh na rehabilitaci v případu bývalého občana NDR Feodora Bittnera.

Článek

Ten se snažil v roce 1983 dostat z tehdejší Německé demokratické republiky do Spolkové republiky Německo, a to přes Československo. Tam byl však zadržen ještě před pokusem o překročení hranic, následně byl 11 dní držen a poté byl vyhoštěn zpět do NDR. Tam pak strávil dva roky ve vězení.

Soud sice nezpochybnil, že se Bittner snažil emigrovat, nárok na rehabilitaci však podle rozhodnutí nemá. Podle soudce Petra Vošty byl totiž vězněn proto, že neoprávněně vnikl do Československa a ne kvůli snaze o útěk. A věznění tak bylo oprávněné

S tím nesouhlasí Bittnerův obhájce Lubomír Müller, který se proti rozhodnutí na místě odvolal. Podle něj by mělo být na případ pohlíženo jako na pokus o útěk a Bittner by měl být rehabilitován. Opírá se přitom o předchozí nálezy soudu.

„Předchozí případy v Českých Budějovicích a Bratislavě proběhly bez problémů. Případ Hartmuta Tautze byl dokonce o to horší, že na něj pohraničníci poslali psi a on nepřežil,” popsal Müller. Opírá se přitom také o případ zpěváka Jaroslava Hutky, který se odškodnění domohl až u Ústavního soudu.

Soud v Českých Budějovicích minulý týden naopak rehabilitoval občana bývalé NDR Dietera Kolbeho, kterého Müller také zastupoval. Kolbeho v roce 1976 v tehdejším Československu zadrželi při pokusu o emigraci na Západ, vězněn byl 13 dní.

Kolbe má nárok na finanční kompenzaci 2500 korun za měsíc nezákonného věznění, podle obhájce mu ale rozsudek přinesl zejména morální satisfakci. „Problém je v tom, že ten člověk byl vězněn, ale nebyl odsouzen. Vyřešit by se tak mělo, zdali byl souzen oprávněně, nebo neoprávněně,” dodal​ Müller.

České soudy se v blízké budoucnosti budou muset zabývat minimálně dalšími 13 podobnými případy východních Němců, kteří byli za minulého režimu zadrženi při pokusu o útěk na Západ.

Reklama

Doporučované