Hlavní obsah

Sýrie zaznamenala další ztráty na životech. Letecké útoky zasáhly město Chán Šajchún a osadu Hanída

Svět reaguje na americké bombardování syrské letecké základny.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Syrská organizace pro lidská práva v sobotu informovala o dalších náletech na Sýrii. Podle SOHR se jedná o letadla koalice. Zahynulo nejméně šestnáct osob.

Článek

Terčem náletu se dnes znovu stalo syrské město Chán Šajchún, v němž při úterním chemickém útoku zahynulo přes osm desítek lidí.

Dnešní útok zasáhl východní část města a o život při něm přišla jedna žena, další osoba byla zraněna. Oznámily to agentury DPA a AP s odvoláním na informaci exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Ta později informovala o dalším náletu na osadu západně od bašty radikálů z Islámského státu (IS) Rakky, při němž bylo zabito nejméně 15 osob, včetně čtyř dětí.

Podle zdrojů SOHR v Sýrii není možné označit původce dnešního náletu na Chán Šajchún. Podle aktivistů další monitorovací skupiny - Místních koordinačních výborů - útočila ruská letadla. Zabitá žena podle tohoto zdroje uprchla do města ze svého rodiště Latamíja v centrální Sýrii.

Osada Hanída ležící asi 30 kilometrů západně od Rakky byla podle SOHR zasažena pravděpodobně z letadel koalice vedené USA bojující proti Islámskému státu. Vyjádření mluvčího koaličních sil se agentuře Reuters zatím nepodařilo získat.

Úterní nálet na Chán Šajchún byl podle USA jasným chemickým útokem. Washington ho připisuje syrským vládním letounům, Damašek to popřel. Spojené státy v pátek zareagovaly raketovým útokem na leteckou základnu syrské armády, z níž byl podle nich úterní útok veden. Podle syrských zdrojů si americké údery vyžádaly 16 obětí, z nichž devět byli civilisté.

Východní trojspolek proti zbytku světa

Spojené státy v noci na pátek rozpoutaly politickou diskuzi na nejvyšší úrovni. V reakci na bombardování syrské vojenské základny se v průběhu pátečního dopoledne svět začal polarizovat.

Na jedné straně se zformovala většinová aliance zemí, která podporuje odvetné rozhodnutí Donalda Trumpa.

Jak americký prezident vyslal střely na syrskou základnu? Podívejte se:

Jako jeden z prvních se vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Donaldu Trumpovi vyjádřil plnou podporu. Spojené státy o svém zásahu Izrael dopředu informovaly, stejně tak učinily směrem k Rusku.

Vladimir Putin ale zásah označil za agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou. Poškodí to prý také rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

Úder proti armádě Bašára Asada odsoudil i Írán. Označil ho za destruktivní a nebezpečný. Země ale zároveň odsoudila použití chemických zbraní.

Proti USA tak zatím stojí Rusko a Írán. Naopak Spojené státy podpořila kromě Izraele třeba Austrálie, dále Turecko, Velká Británie, Japonsko, Polsko, Saúdská Arábie nebo Francie. Podporu Donaldu Trumpovi vzkázalo i Česko.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault doufá, že americký vojenský úder bude varováním zločinnému režimu a že použití chemických zbraní bude potrestáno jako válečný zločin.

Podle Velké Británie je akce adekvátní odpovědí na barbarský chemický útok.

Plnou podporu vyjádřila Spojeným státům i Saúdská Arábie. Krok amerického prezidenta Donalda Trumpa označila za odvážný.

Polsko vydalo následující prohlášení: „Spojené státy jsou zajisté garantem světového míru a pořádku. A jsou situace, kdy je třeba reagovat, situace, kdy je třeba něco podniknout."

Svědectví Syřanů zasažených plynem.

Americký prezident Donald Trump nařídil úder na syrskou vojenskou základnu, ze které byl podle něj v úterý veden chemický útok proti civilistům ve městě Chán Šajchún v rebely ovládané provincii Idlib. Ze dvou svých válečných lodí ve východním Středomoří Spojené státy vypálily 59 střel s plochou dráhou letu Tomahawk.

Vojenské akce USA napříč lety.

Reklama

Doporučované