Hlavní obsah

Východočeská galerie připravila výstavu děl Bohuslava Reynka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Východočeská galerie v Pardubicích připravila novou výstavu děl Bohuslava Reynka. Je nazvaná podle jedné z vystavených grafik Ruka v rouně.

Článek

Veřejnosti ji galerie představí, až skončí opatření proti šíření koronaviru. Galerie má soubor 113 Reynkových grafických listů vytvořených v letech 1948 až 1971. Naposledy byl vystaven v létě 2005 v Domě U Jonáše. Nová výstava, kterou připravila kurátorka Lenka Dolanová, ukazuje i další materiály.

Jsou na ní tiskoviny k pardubickým výstavám z let 1929 a 1987, knihy z Vokolkovy tiskárny, na nichž Bohuslav Reynek spolupracoval, rukopis Reynkova překladu, výběr z básní či pohledy a dopisy Vlastimila Vokolka. Prostředí Petrkova, kde Reynek žil, připomenou fotografie Štěpána Bartoše.

„S kulturou to nesmíme vzdávat, naše kulturní instituce pracují dál. Reynkovu výstavu budeme zatím propagovat pomocí krátkého dokumentu na webu a sociálních sítích. Jakmile to bude možné, pozveme i milovníky umění,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Bohuslav Reynek byl básník, grafik, překladatel z francouzštiny a němčiny. Žil na statku v Petrkově na Havlíčkobrodsku, který nedávno od jeho dědiců odkoupilo Ministerstvo kultury. Podle Línka je Reynek stále populárnější. „Konečně, jeho výstava v roce 2014 ve Valdštejnské jízdárně byla druhou nejnavštěvovanější výstavní akcí roku a přišlo na ni asi 56 000 návštěvníků,“ dodal Línek.

Reklama

Doporučované