Hlavní obsah

Výcvik vojáků v Iráku je pozastaven. Nelze vyloučit odvetné akce, říká český generál

Foto: Armáda ČR

„Dá se říct, že situace je výjimečná, protože nelze vyloučit nějaké odvetné akce,“ říká v rozhovoru generálmajor Josef Kopecký.

Reklama

Čeští vojáci v Iráku – tedy výcvikové jednotky chemického vojska a Vojenské policie – teď žijí v nejistotě, co s nimi dál bude a jestli v zemi vůbec zůstanou.

Článek

„S vojáky v Iráku jsme trvale ve spojení. Výcvik iráckých ozbrojených jednotek je pozastaven, naši vojáci jsou na základnách a čekají na další vývoj ať už bezpečnostní situace, nebo rozhodnutí velení mise o jejich dalším působení v místě,“ říká generálmajor Josef Kopecký z velitelství pro operace české armády v rozhovoru pro Seznam k tomu, jaká je momentální situace z pohledu českých vojáků v Iráku.

Jaký vlastně mají aktuálně režim?

Vojáci jsou v bezpečí základen a vykonávají úkoly k zabezpečení běžného chodu jejich jednotky.

Vojenští policisté jsou na základě Dublin v Bagdádu, protichemická jednotka na letecké základně al-Tádží. Jak vysoké je riziko, že by se i tyto oblasti staly terčem útoku?

Byla přijata adekvátní bezpečnostní opatření k zajištění bezpečnosti našich vojáků v Iráku.

Ovlivňuje riziko i to, jestli jsou na základnách americké jednotky? Jsou s Čechy v Bagdádu a al-Tádží také Američané?

Na uvedených základnách jsou přítomni příslušníci všech participujících členských států ve výcvikových misích na území Iráku.

Co mohou čeští vojáci na základnách nyní dělat? Jaké teď plní v omezeném režimu úkoly?

Jak jsem uvedl, plní úkoly k zabezpečení chodu jednotky – to znamená, že plánují, zpracovávají denní hlášení, zabezpečují ošetření techniky a výzbroje, další úkoly plní dle své odbornosti.

Je momentální situace v Iráku v kontextu země a celého neklidného regionu vlastně výjimečná?

Dá se říct, že je výjimečná, protože nelze vyloučit nějaké odvetné akce.

O stažení vojáků diskutoval ministr obrany, náčelník generálního štábu a ředitel Vojenského zpravodajství. Na rozdíl třeba od německých a slovenských vojáků Češi v Iráku zůstávají. Co by se tedy muselo stát, aby se naše jednotky stáhly?

V Iráku jsme nasazeni v rámci alianční a koaliční mise. Postupujeme v souladu se spojenci a podle opatření přijatých vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě, pod něhož mise spadá.

Bude záležet hlavně na postupu NATO?

Ano, bude.

Kdy se dá očekávat, že se Češi opět zapojí do výcviku a vše se vrátí do normálního režimu?

Odpovědět v tento moment by bylo spekulativní.

Reklama

Doporučované