Hlavní obsah

Vydal se pátrat po pohřešované sestře, našel vyděšenou mladou dívku. „Křičela bolestí a strachy," uvedl brazilský záchranář

Brazilského záchranáře nyní místní považují za hrdinu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Protržená nádrž v Brazílii má již na svědomí 99 obětí, dalších 250 se dále pohřešuje. Místní však stále doufají, že záchranářům se v záplavě bahna podaří nalézt jejich příbuzné živé. Naději jim v minulém týdnu dodala záchrana patnáctileté dívky, kterou zdravotník objevil, když pátral po své pohřešované sestře. Místní nyní záchranáře považují za hrdinu.

Článek

Páteční protržení odpadní nádrže dolu na železnou rudu v brazilském státě Minas Gerais má na svědomí už 99 obětí, dalších 250 osob záchranáři stále pohřešují. Proud bahna se prohnal komplexem přehrady, kde v době neštěstí obědvalo zhruba sto zaměstnanců.

Naději místním pozůstalým dodal případ z minulého týdne, kdy se záchranářům podařilo vyprostit z bahna patnáctiletou dívku. Jeden ze zdravotníků ji objevil, když se vydal pátrat po své pohřešované sestře. Na místo se s přítelem rozhodl vydat poté, co se k němu dostala zpráva, že se v bahně stále nachází někdo živý. Bohužel pro záchranáře však na místě nenalezl svou sestru, ale patnáctiletou dívku. Ta byla v bahně ponořená po lokty a měla několik zlomenin.

„Dívka měla zlomenou stehenní kost a kyčel a křičela bolestí a strachy. Mluvil jsem s ní, abych ji uklidnil, než dorazí helikoptéra. Ta za námi přiletěla během hodiny,” uvedl pro agenturu Reuters zasahující záchranář Jefferson Ferreira.

„Byli jsme celí od bahna. Pilot sestoupil s helikoptérou až k nám, chvíli jsme měli problém dívku do helikoptéry dostat. Nakonec se nám to ale díky bohu povedlo,” dodal Ferreira.

Video zachycující dramatický průběh záchrany se v Brazílii stalo virálním a záchranáři přivedlo slávu po celém světě. Jeho sestra Jussara však stále zůstává nezvěstná.

Důl na železnou rudu, který provozuje brazilská společnost Vale, se nachází v jihozápadním brazilském státě Minas Gerais poblíž města Brumadinho. Proč k protržení nádrže došlo, však dosud není jasné.

Reklama

Doporučované