Hlavní obsah

Vydavatelství Mladá fronta kupuje za 50,1 milionu korun Strnadův muž

Foto: Profimedia.cz

Sídlo nakladatelství Mladá fronta v pražských Modřanech

Reklama

Vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, bylo vydraženo za 50,1 milionu korun agenturou PP Partners podnikatele Andreje Čírtka. Ten má blízko ke skupině Czechoslovak Group Michala Strnada.

Článek

Vyvolávací cena za vydavatelství Mladá fronta byla 36 milionů korun, zájemci přihazovali po 100 000 Kč a nakonec ji vyšroubovali na 50,1 milionu korun.

Podle serveru Info.cz v dražbě zvítězila Čírtkova agentura PP Partners nad vydavatelstvím A11 Aleše Zavorala. Serveru to potvrdily obě firmy. Výslednou cenu zveřejnila na svém webu dražební společnosti Gaute. Prodej zájemci, který předložil nejvyšší nabídku, musí potvrdit insolvenční soud, který má jednat ve čtvrtek v Českých Budějovicích.

Čírtek působí jako mluvčí skupiny Czechoslovak Group Michala Strnada, která dřív o Mladou frontu projevila zájem. Podle dřívějších informací se o vydavatelství zajímaly i Czech News Center, CPI Group nebo mediální podnikatel Jaromír Soukup.

Na nového majitele přejdou všechny autorské kontrakty, ochranné známky a celé portfolio titulů. V insolvenčním řízení s vydavatelstvím se s pohledávkami přihlásilo více než 400 věřitelů, kteří žádají přibližně 400 milionů korun. Pohledávky by měly být hrazeny z výnosu aukce.

Vlajkovou lodí vydavatelství je týdeník Euro a portál Euro.cz. Spolu s týdeníkem Euro vychází také Top speciály, lifestylové magazíny Esence a Hipster. Divize Online provozuje rovněž ekonomický web Finance.cz a dalších 12 specializovaných online titulů. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových knižních titulů pro širokou veřejnost a odborníky ve zdravotnictví. Portfolio vydavatelství doplňují auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy, pro nejmenší děti časopis Puntík, magazín Maminčin Puntík a časopis Tečka pro děti od šesti let.

Dlouhodobě v minusu

Majitelem vydavatelství je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v Česku je obviněn v kauze daňových podvodů. Podle generálního ředitele vydavatelství Karla Novotného byly úpadek a následný konkurz Mladé fronty důsledkem toho, že se Savov rozhodl ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku provoz vydavatelství již dále nefinancovat.

„Hospodářská situace se sice během posledních třech roků zlepšovala, ale přibližně 20 milionů korun, které jsme loni na podzim potřebovali na provoz, jsme už v neměli,“ řekl nedávno Novotný webu Info.cz.

Hospodaření Mladé fronty se podle údajů v obchodním rejstříku dlouhodobě pohybovalo v červených číslech, mírný zisk společnost naposledy vykázala v letech 2004 až 2007. Obrat firmy kolísal, pohyboval se v řádu vyšších stamilionů korun, například v roce 2016 to byla téměř miliarda, předloni 500 milionů korun. V roce 2018 Mladá fronta vykázala více než dvacetimilionovou ztrátu.

V letošním prvním pololetí vykázala podle Novotného tržby zhruba 81 milionů korun.

Reklama

Doporučované