Hlavní obsah

Vydavatelství Mladá fronta může nakonec získat slovenský finančník

Foto: Profimedia.cz

Vydavatelství Mladá fronta je na trhu 75 let. Má silnou knižní větev, vydává ale i časopisy. Vlajkovou lodí je ekonomický týdeník Euro.

Reklama

Firma CCI, za níž stojí slovenský podnikatel Braňo Prieložný, si u insolvenčního soudu stěžovala, že nebyla vpuštěna do elektronické aukce Mladé fronty. Dnes má příležitost přeplatit vítěznou nabídku podnikatele Andreje Čírtka.

Článek

Boj o majetek zbankrotovaného vydavatelství Mladá fronta by se během následujících hodin mohl ještě nečekaným směrem zvrtnout. Elektronickou aukci 2. září vyhrála společnost PP Partners Prague mediálního podnikatele Andreje Čírtka a podle původního scénáře měla být již dnes podepsána smlouva o převodu vlastnických práv, přičemž pozítří se převod na nového majitele měl uskutečnit.

Avšak po kritice ze strany věřitelů, kteří s dosaženou kupní cenou 50,1 milionu korun vyjádřili nesouhlas, dává insolvenční správkyně a soud na poslední chvíli příležitost dalším zájemcům Čírtkovu nabídku přeplatit. A to formou takzvaného předražku, což je právní institut, který se používá hlavně při dražbách nemovitostí. Věřitelský výbor vzal toto řešení na vědomí.

Tím, kdo se snaží výsledky aukce dodatečně zvrátit, je především firma Crane Constancy Investments (CCI). Stojí za ní slovenský finančník Braňo Prieložný, jeden ze spoluzakladatelů slovenského Istrokapitalu. Prieložného firma už dříve získala největší pohledávku za Mladou frontou v hodnotě 54 milionů, kterou předtím drželo spořitelní družstvo Artesa.

Odstaveni z aukce?

Prieložného firma CCI se podle svého vyjádření, které zaslala insolvenčnímu soudu, chtěla aukce Mladé fronty také zúčastnit, nicméně bylo jí to prý „nezákonně znemožněno“. Ve své stížnosti kritizuje údajné obstrukční chování organizátorů, přičemž nejvíce napadá insolvenční správkyni Petru Hýskovou, ale i dražební společnost Gaute.

Podle CCI je kupní cena 50,1 milionu zcela neadekvátní a neodpovídá hodnotě majetku dlužníka. Ve svém dopise tvrdí, že jen bonitní pohledávky Mladé fronty mají hodnotu 30 milionů korun a na zásobách má firma majetek za 73 milionů. Tudíž prý vítězný příhoz byl jen na polovině tohoto majetku dlužníka. „K dalšímu majetku ve formě autorských práv, webů, ochranných známek a podobně zjevně nebylo přihlédnuto vůbec,“ napsal k soudu právní zástupce firmy CCI.

Na celé věci je zajímavé i to, že Prieložný má historicky blízko k českému miliardáři Radovanu Vítkovi, spekuluje se, zda i v tomto obchodu nespolupracují.

Český realitní magnát Vítek měl zjara o Mladou frontu eminentní zájem, ale aukce se nakonec nezúčastnil. Tak jako nikdo z největších českých hráčů, o jejichž účasti se také do poslední chvíle uvažovalo. Například Daniel Křetínský, majitel skupiny EPH, jenž má v portfoliu mediální dům Czech News Center.

Savov mluví o organizované skupině

V dražbě vyhrál zmíněný Andrej Čírtek, majitel velmi malé firmy s ročními výnosy kolem 20 milionů korun. Čírtek je mimo jiné mluvčím průmyslové skupiny Czechoslovak Group otce a syna Strnadových. A na tyto vazby ve své stížnosti poukazuje i Prieložného firma CCI.

Právě se Strnadovými vede válku předchozí majitel Mladé fronty František Savov. I ten už stačil výsledky aukce velmi tvrdě napadnout. „Výsledek dražby je vyústěním činnosti organizované zločinecké skupiny,“ napsal doslova ve svém prohlášení Savov, který nyní žije v Londýně a v jiné kauze sám už několik let čelí obvinění z trestné činnosti.

Každopádně Prieložného firma CCI – případně jakýkoliv jiný zájemce – může ještě dnes do 12 hodin doručit Krajskému soudu v Českých Budějovicích svou konkurenční nabídku. A příslušnou částku také musí v plné výši odeslat na určené bankovní konto. Čírtkova firma následně může do dnešních 15 hodin tuto nabídku dorovnat a složit doplatek. Pokud by nedorovnala, v boji o majetek zvítězí nakonec CCI nebo jiný zájemce. Když dorovná, vyhrává Čírtek.

„Smlouva s vítěznou firmou by měla být podepsána zítra, kdy se také má uskutečnit schůze věřitelů. Konečné slovo ze strany soudu padne pravděpodobně po schůzi věřitelů,“ uvedla pro Seznam Zprávy insolvenční správkyně Petra Hýsková.

Reklama

Doporučované