Hlavní obsah

Vydávejte Vogue i v Africe, zaslouží si to, vyzvala supermodelka módní bibli

Video: Barbora Marková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Naomi Campbell se opřela do Vogue. Kráska časopis v průběhu Arise Fashion Weeku zkritizovala za to, že i přes kvality africké módy nechce na kontinentu vydávat svoji mutaci.

Článek

„Afrika nikdy neměla příležitost zazářit světově. I když její látky a materiály a její designy jsou přijímány ve světovém modelingu stejně jako to mají ostatní země. Teď si myslím, že je načase to změnit - a mělo by se to změnit. Nemělo by to takhle zůstat, mělo by to být tak jako všude jinde na světě,“ říká známá supermodelka.

Campbell nikdy nemlčela o předsudcích v módním průmyslu. Teď se ale výrazně přidala na stranu kritiků, kterým se v posledních letech nelíbí, že většina modelek pro velké návrháře a přední módní domy jsou bílé barvy pleti.

„My jsme teď velvyslanci na podporu bohatství naší módní kultury. Všech barev, které máme v našem prostředí, a dostali ji na jinou úroveň, smíchali ji s trochou evropské kultury. Musím říci, že jsem velmi pyšná na to, co někteří z našich zkušených designérů v posledních letech dokázali. Někteří z nich jsou nyní světově známí, jsou neokoukaní. Mají před sebou ještě dlouhou cestu, stejně tak jako to měli jejich předchůdci, určitě ale za pár let budou vynikat,“ říká Ruth Osime, koproducentka Arise Fashion Week.

Arise Fashion Week se konal ve městě Lagos - největší metropoli Nigérie. Do Afriky se vrátil po šesti letech. Představil 45 designérů ze 14 zemí, včetně Tanzanie, Nigérie, Jižní Afriky nebo Ugandy. Pomoci jim chce hlavně proto, aby dokázali stát pevně na globální módní scéně.

Česko na svoji národní mutaci Vogue čekalo desítky let. Poprvé by u nás Vogue měl vyjít v srpnu. Stane se tak teprve 24. verzí magazínu, který určuje nejen módní trendy, ale také to, jak se o módě přemýšlí.

Zajímá vás, jak to na africkém Arise Fashion Weeku vypadalo? Podívejte se na reportáž v úvodu článku.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované