Hlavní obsah

Vydejte doklady k Arenbergerovi, vyzvali nemocnici kontroloři

Foto: vláda.cz

Majetky, příjmy a podnikání Petra Arenbergera přivedly do vinohradské nemocnice kontrolory z Ministerstva financí.

Reklama

Ministerstvo financí už prověřuje, za jakých okolností si vinohradská nemocnice pronajala areál na Mělnicku od nynějšího ministra Petra Arenbergera. Podle tehdejšího ředitele nebyla vyhlášena veřejná zakázka.

Článek

Na ekonomický úsek Fakultní nemocnice Královské Vinohrady byla v úterý ráno doručena výzva z kontrolního odboru Ministerstva financí. Nemocnice má úředníkům vydat smlouvy, faktury a další dokumenty, které se týkají příjmů ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

„Dnes ráno jsme obdrželi datovou schránkou žádost o poskytnutí dokumentace Ministerstvu financí,“ potvrdila na dotaz Seznam Zpráv mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Výzva míří hlavně na doklady o pronájmu části areálu v obci Netřeba na Mělnicku, který Arenberger od roku 2013 vinohradské nemocnici pronajímá jako archiv.

Na tento obchodní vztah mezi nemocnicí a ministrem upozornily minulý týden Seznam Zprávy a TV Seznam. V době, kdy se smlouva podepisovala, byl Arenberger náměstkem nemocnice. Od roku 2019 je jejím ředitelem.

Všechny požadované doklady má nemocnice dodat finančním kontrolorům už do tohoto pátku.

„Výše uvedené podklady, včetně případné doprovodné informace, doložte pokud možno v termínu do 21. 5. 2021,“ uvádí se v závěru výzvy, jejíž kopii mají Seznam Zprávy k dispozici.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

První část výzvy, kterou odeslal kontrolní odbor Ministerstva financí vedení vinohradské nemocnice.

Kromě nájemní smlouvy kontroloři požadují také celou dokumentaci k veřejné zakázce, na jejímž základě byla smlouva uzavřena.

Jak ovšem redakce zjistila, nemocnice nejspíš žádnou zakázku kvůli prostorám pro archiv v roce 2013 nevypsala. Místo toho věc řešila poptávkovým řízením. Redakci to potvrdil tehdejší ředitel nemocnice Marek Zeman, který podepsal nájemní smlouvu na budovu v Netřebě.

„Pokud si vzpomínám, nabídek bylo víc než jedna,“ řekl Zeman, který nyní působí jako lékař v soukromé ambulanci.

Bývalý ředitel si není jistý, jestli se o zmíněném poptávkovém řízení uchoval záznam. „A i kdyby byl, tak ho asi nenajdete,“ uvedl Marek Zeman.

Jako ředitel se prý tehdy zajímal o další možnosti archivování. „Byly i nabídky, že to všechno uspořádají v digitální formě, to ale zase bylo dražší,“ poznamenal.

Informace o pronájmu části bývalého statku v malé vesnici mezi Kralupy nad Vltavou a Neratovicemi vypluly na povrch až poté, co se ministr Petr Arenberger pod tlakem zjištění redakcí TV Seznam a Seznam Zpráv přiznal k vlastnictví mnohem většího majetku a vyšším příjmům, než původně uváděl ve svém majetkovém přiznání.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš následně svého ministra vyzval, aby všechny nejasnosti vysvětlil. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že její úřad udělá ve vinohradské nemocnici kontrolu.

Ministerstvo financí v úterý na dotaz Seznam Zpráv potvrdilo, že se vinohradskou nemocnicí zabývá.

„Aktuálně vyhodnocujeme relevantní podněty, včetně informací dostupných z veřejných zdrojů, a provádíme další úkony, na jejichž základě bude v nejbližší době rozhodnuto o případném zahájení kontroly,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Výzva ministerstva se opírá o zákon o finanční kontrole. Podle toho, jak kontroloři vyhodnotí podklady z nemocnice a další informace, rozhodnou, zda zahájí samotnou finanční kontrolu. Během ní už by na řadu přišlo podrobnější zkoumání přímo v nemocnici.

Kontroloři požadují od nemocnice také podklady, které souvisejí s jinými kauzami Petra Arenbergera.

Jedná se o seznam klinických studií, které vinohradská nemocnice uskutečnila v letech 2016 až 2020, a seznam těch, které nemocnice odmítla od roku 2019, kdy se Arenberger stal jejím ředitelem.

Televize Seznam nedávno upozornila na to, že Petr Arenberger dostával od farmaceutických firem desítky milionů korun za klinické studie, které prováděl na živnost ve své soukromé klinice. Ministr se hájil tím, že pro nemocnici by tyto studie nebyly výhodné.

Nemocnice má kontrolorům poskytnout také přehled všech objednávek a smluv v hodnotě nad milion korun, které byly vynaloženy během nouzového stavu v souvislosti s pandemií covid-19. Některá média v minulosti upozornila, že nemocnice využívala zákonnou výjimku k nákupům od předem vybraných dodavatelů.

Reklama

Doporučované