Hlavní obsah

Vydejte to až po mé smrti, napsal Hemingway. Na pulty míří nová povídka

Po Hemingwayově sebevraždě v roce 1961 vyšla z jeho pozůstalosti řada knih. Video: Youtube.com

 

Reklama

Nikdy nevydané dílo Ernesta Hemingwaye vychází v literárním časopise Strand Magazine. Příběh povídky Pokoj do zahrady se odehrává v pařížském hotelu Ritz. Děj je zasazen do roku 1944, těsně po osvobození Paříže od nacistů.

Článek

Dosud nepublikovaná povídka, kterou napsal americký spisovatel Ernest Hemingway v roce 1956, poprvé vychází v literárním časopise Strand Magazine. Šéfredaktor časopisu potvrdil, že povídka A Room on the Garden Side (Pokoj do zahrady) situovaná do Paříže těsně po osvobození v roce 1944 vychází tento týden v letním vydání magazínu.

Povídka se odehrává v pařížském hotelu Ritz. Jejím vypravěčem je spisovatel Robert, který má zjevné autobiografické rysy a další postavy ho oslovují stejnou přezdívkou, jakou měl Hemingway - Papa.

Hemingway byl za druhé světové války také válečným korespondentem a s oblibou tvrdil, že osvobodil bar v hotelu Ritz. „Povídka ukazuje Hemingwayovu hlubokou lásku k jeho oblíbenému městu, které se právě vymanilo z nacistické okupace,” uvedl šéfredaktor čtvrtletníku Andrew Gulli. Podle něj povídka obsahuje autorova oblíbená témata - vedle Paříže také debaty o knihách, víně a válce.

Hemingway napsal A Room on the Garden Side v roce 1956 spolu s dalšími čtyřmi povídkami z období druhé světové války. Z nich byla dosud publikována jen jedna - The Crossroads (Křižovatky).

V létě 1956 napsal Hemingway svému vydavateli Charlesi Scribnerovi, že „jsou to asi hodně nezajímavé povídky, ale myslím, že některé jsou dost vtipné". „Na každý pád, vždycky je můžete vydat po mé smrti," dodal Hemingway.

Po Hemingwayově sebevraždě v roce 1961 vyšla z jeho pozůstalosti řada knih. Zřejmě nejoblíbenější jsou vzpomínkové črty Pohyblivý svátek o Paříži 20. let, které vyšly tři roky po jeho smrti. Kromě toho byly posmrtně vydány romány Rajská zahrada a Ostrovy uprostřed proudu, stejně jako kniha o býčích zápasech Nebezpečné léto.

The Strand Magazine se zaměřuje na nové detektivní příběhy, ale publikuje také málo známé opusy slavných autorů jako je Raymond Chandler, John Steinbeck a další.

Reklama

Doporučované