Hlavní obsah

Vydělat si 300 miliard korun za 15 minut? Jde to, dokazuje šéf Amazonu

Foto: ČTK

Jeff Bezos, šéf a zakladatel amerického e-shopu.

Reklama

Nejbohatší člověk planety dokazuje, že dobré výsledky příjmů vlastní firmy mohou znamenat ještě lepší zisky pro jejího majitele. Šéf a zakladatel Amazonu si za čtvrt hodiny vydělal asi 300 miliard korun. Netratila ani bývalá manželka Jeffa Bezose. A to MacKenzie vlastní „pouhá“ čtyři procenta akcií internetového obchodu.

Článek

Čtvrtý kvartál loňského roku ukázal, že si Bezosův e-shop na výnosech polepšil meziročně o více než pětinu a čistý zisk firmy rostl tempem osmi procent v přepočtu na 75,5 miliardy korun. Investoři tak vydělali oproti očekávání analytiků zhruba o dva a půl dolaru na jediné akcii víc.

Znovu i v klubu bilionových dolarových gigantů

Zdárné nakročení do 20. let 20. století rozproudilo i pohyb Amazonu na burze: ve včerejším prodlouženém obchodování si podle Bloombergu připsal celkem 12,6 procenta, čímž i jeho tržní kapitalizace poskočila a opět se dostala přes jeden bilion dolarů po bok tří technologických titánů – Applu, Microsoftu a mateřské firmy Googlu – Alphabetu.

Kromě toho, že firma Jeffa Bezose zvětšila vlastní obchodovanou hodnotu, patřičně také „přifoukla“ majetek svého zakladatele a výkonného ředitele.

Za čtvrt hodiny k pohádkovým penězům

Zpráva agentury uvádí, že jmění nejbohatšího člověka planety za pouhých 15 minut na čtvrteční burze vzrostlo o více než 13,2 miliardy na celkových 129,5 miliardy dolarů. Kapsy šestapadesátiletého amerického miliardáře jsou tak naplněné v přepočtu bezmála třemi biliony korun.

Bloomberg dodává, že necelých 12 procent, které Bezos v Amazonu vlastní, mu po oznámení čtvrtletních výsledků a burzovní reakci pomohly k náskoku, který teď má před svým rivalem: druhým nejbohatším člověkem planety Billem Gatesem, jehož bohatství agentura vyčísluje na více než 116 miliard dolarů.

Polepšila si i exmanželka

Bezosově bývalé ženě Mackenzie zůstaly v internetovém obchodě po rozvodu čtyři procenta, tudíž i její jmění se po akciovém posílení podniku zvýšilo. Momentálně je 24. nejbohatší osobou světa s více než 37,1 miliardy dolarů, píše agentura. Nedodává sice, o kolik její majetek vzrostl, lze si však dopočítat, že jde zhruba o 4,4 miliardy.

Americkému e-shopu se v posledním kvartálu 2019 dařilo především díky vysokým tržbám v předvánočním období, které mají vždy za důsledek nejvyšší tržby a zisk maloobchodu z celého roku, a díky zájmu o cloudové služby. Analytici přitom čekali, že hospodářské výsledky budou horší hlavně kvůli minulým vysokým investicím do rychlosti doručování.

Rostou i prémiové služby

Amazonu zároveň pomohly čisté tržby na jeho největším trhu: v Severní Americe, kde rostly o 21,6 procenta na 53,6 miliardy dolarů. Zvlášť tam se dařilo zmíněným cloudovým službám Amazon Web Services (AWS) – divizi se zvýšily výnosy o 34 procent na 9,9 miliardy dolarů.

Celkové výnosy firmy posílily o 21 procent na 87,4 miliardy dolarů. Zisk na jednu akcii tak místo odhadovaných 4,04 dolaru činil 6,47 dolaru.

Společnost do dalšího čtvrtletí, prvního tohoto roku, odhaduje výnosy mezi 69 a 73 miliardami dolarů, meziročně tedy o 16 až 22 procent vyšší. Analytici uvádějí v průměru až 71,65 miliardy, dodává agentura Reuters.

Amazon také poprvé od roku 2018 informoval o počtu členů klubu Prime, kteří si ročně připlácejí 119 dolarů za zmíněnou rychlejší přepravu a jiné výhody prémiových služeb. Údajně jich je o 50 milionů víc, tedy 150 milionů platících zákazníků.

Reklama

Doporučované