Hlavní obsah

Vydělávají statisíce korun ze sociálních dávek. Jak zatočit s obchodníky s chudobou?

Je to jediný nástroj, kterým lze znepříjemnit obchodníkům s chudobou život.Video: Petr Švihel

 

Reklama

V Sokolově jako první zavedli zóny, ve kterých nemají nově přistěhovalí nárok na doplatek na bydlení. Bojují tak s obchodníky s chudbou, kteří od lidí vysávají sociální dávky. Z radnice hlásí, že opatření přináší první výsledky - do bytů se přestávají stěhovat noví nájemníci.

Článek

Stačí jen velmi málo, aby lidem hrozilo, že je odpojí od tepla nebo energií, přestože poctivě každý měsíc platí zálohy. Přinesli jsme zprávu o obyvatelích Jirkova, kteří mají tu smůlu, že jejich sousedy jsou spekulanti. Pronajímají byty lidem za dávky, ale neplatí za ně energie.

Problém se spekulanty mají i v nedalekém Sokolově, kde kvůli nim jako první zavedli takzvané bezdávkové zóny. Podle starosty Sokolova Jana Picka jde o jediný způsob, jak obchodníkům s chudobou alespoň komplikovat život.

„Nejkřiklavější případ tady v Sokolově si přijde měsíčně na částku kolem 350 tisíc korun,“ říká Jan Picka, starosta Sokolova, s tím, že spekulanti pronajímají byty ve špatném stavu za vysoké sazby za jediným účelem - co nejvíce stát takzvaně podojit.

V bezdávkových zónách, tedy v jasně vymezených ulicích, nemají nově přistěhovalí nárok na doplatek na bydlení. Po třech měsících od zavedení hlásí Sokolov, že opatření má první výsledky. Odlákává lidi na dávkách, aby se do města stěhovali.

„Děje se to, že nepřichází další lidé,“ shrnuje místostarostka Sokolova Romana Oulehlová výsledky. Bez doplatků za bydlení jsou pro spekulanty nájemníci méně zajímaví.

Oba představitelé města se snaží na problém upozorňovat zejména Ministerstvo práce a sociálních věcí, připadají si ale nevyslyšeni.

Agentura pro sociální začleňování se snaží důsledky odejmutí doplatku zkoumat. Obecně ho ale nechce doporučovat.

„Naším dlouhodobým cílem je podporovat sociální bydlení,“ reaguje Pavel Hulec, konzultant agentury.

Reklama

Doporučované