Hlavní obsah

Vydražil auto přes internet. Teď nemá vůz, ani peníze

Záhady Josefa Klímy z 15. 10. 2020: Vydražil auto přes internet. Místo výhodné koupě může přijít o statisíce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Michal Beránek je řidič z povolání a jezdí pro zásilkovou službu. Ke svému platu si přivydělává tím, že společně se svou kamarádkou Hanou nakupují v online dražbách auta a nemovitosti, a potom je se ziskem prodávají dál.

Článek

Při poslední dražbě ale neměli zrovna šťastnou ruku. Vydražili auto téměř za 300 tisíc korun, a po více než dvou měsících nemají ani auto, ani peníze.

„31. 7. byla dražba s tím, že my jsme někdy začátkem června zaplatili dražební jistinu 5 tisíc korun. Když jsme to vydražili, tak jsme doplatili tu cenu, která tvořila 293 tisíc korun. Zaplatili jsme někdy 2. 8. expres převodem, takže to tam měli 3. 8. Potom přišla ještě faktura za zprostředkování – na 28 846 korun, tu jsme taky uhradili. No a bylo nám slíbeno, že nám to vozidlo předají,“ popisuje průběh celé transakce Michal Beránek.

Dražbu organizovala přes internet společnost realdrazby.cz., která měla po dražbě peníze přeposlat původnímu majiteli auta a naopak auto doručit Beránkovi a jeho kamarádce. Jenže k tomu už jaksi nedošlo.

Realdrazby.cz sídlí v Praze na Smíchově. Jak jsme zjistili, mají zde skutečně pronajatou kancelář, ovšem žádný personál jsme zde nezastihli. Podle slov mladíka, který nám otevřel dveře, ale který s realdrazby.cz údajně nemá nic společného, sem někdo občas nepravidelně dochází. Zkoušeli jsme tedy někoho sehnat na jejich infolince, která by měla fungovat od 9 do 16 hodin. Ovšem ani tam to nikdo nezvedal.

Podle obchodního rejstříku je vlastníkem realdrazby.cz londýnská firma Multis UK limited, a jejím jednatelem Luděk Dvořák z Brna. Firmu však ve skutečnosti ovládá a řídí podnikatel Jiří Krča, který je ředitelem společnosti. Ze začátku s panem Beránkem, resp. s jeho kamarádkou Hanou alespoň částečně komunikoval, i když jen písemně. Odkázal je na člověka, který jim údajně vydražené vozidlo předá.

„To měl být zaměstnanec té firmy realdrazby.cz, on by měl předávat vydražená vozidla a předměty. Ale co jsem s ním mluvil naposledy, sám mi řekl, že dá výpověď, že pro takovou společnost dělat nebude,“ doplňuje Beránek.

Když ani poté nedošlo k předání vydraženého auta, šli podat trestní oznámení. Na policii se dozvěděli, že nejsou první a že na danou firmu už je trestních oznámení podáno více.

Podařilo se nám vypátrat majitele auta, které pan Beránek s kamarádkou vydražil. Chtěli jsme vědět, jestli má ještě stále auto u sebe, nebo ho již odevzdal firmě realdrazby.cz a dostal za něj tedy zaplaceno. Muž nám sdělil, že peníze od firmy nedostal. Auto mu sice dál stojí před domem, ale jezdit s ním už nemůže, protože na základě dražby už de facto není jeho. Navíc prý přes tuto společnost dražil ještě dvě další auta, a stav je podobný. Firma realdrazby.cz mu podle jeho slov dluží k dnešnímu dni kolem půl milionu korun a on má taktéž namířeno na policii.

Protože telefon na info lince realdrazby.cz nikdo stále nezvedal a v kanceláři nikdo nebyl, použili jsme poslední možnost – emailovou adresu z webu. Zaslali jsme tam dotaz, kde skončily peníze pana Beránka a jestli někdy obdrží vydražené vozidlo. Druhý den nám přišla odpověď přímo od Jiřího Krči. V ní napsal, že sám podal na Michala Beránka trestní oznámení. Jednak za to, že mu i jeho rodině prý vyhrožoval smrtí a dále pak za pletichy při veřejné dražbě. Krom toho údajně chystá i žalobu na neplatnost dražby.

Je tomu tak ale skutečně? Celý příběh rozplétáme v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované