Hlavní obsah

Virus statistiky nezajímají, Blatný jenom ztrácí čas, říká komentátor

Foto: Profimedia.cz

Ministr Blatný se potýká s odchody odborníků. Premiér Babiš vyvrací, že se zastavuje očkování. Vláda už nemá prostor, jak pandemii kočírovat zákazy.

Reklama

Článek

„Jan Blatný je ministr covidu, to je jeho jediný úkol. Řeči o tom, že mezinárodní koronavirové statistiky nejsou srovnatelné, virus nezajímají. Ministr jen ztrácí čas,“ říká Martin Čaban v podcastu Stopáž.

Zatímco minulý týden ministři naznačovali uvolnění některých opatření, ve čtvrtek večer přišly další zákazy. Na vině je stagnace poklesu počtu nakažených i britská varianta koronaviru.

„Mrzí mě, že se vláda nenaučila za celou dobu pandemie krotit svůj optimismus z klesajících čísel. Před pár dny se hovořilo o uvolnění skiareálů, škol, ta čísla vypadala dobře, ale byl to první týden, kdy čísla začala padat z těch nejděsivějších peaků. Řeči o otevřených sjezdovkách si ministři mohli odpustit,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban v podcastu Stopáž.

„Jarní entuziasmus a přesvědčení, že přísná opatření mají smysl, je dávno pryč. Ví to i vláda a není schopná s tím měsíce něco udělat. Prostor pro další zákazy tu ale není, je třeba začít přemýšlet nad pozitivními motivacemi,“ dodává.

Tento týden premiér Andrej Babiš navíc žehlil vyjádření Ministerstva zdravotnictví, které kraje vybídlo k pozastavení prvních dávek očkování a rezervací. Jan Blatný má u premiéra minus i za výroky „s covidem nebo na covid“. K tomu se potýká s odlivem odborníků ze svého rezortu – tento týden své posty opustili náměstek Aleksi Šedo nebo koordinátor pro očkování Zdeněk Blahuta.

„Ministr Blatný přijal pana Blahutu na pozici národního koordinátora očkování, vysoce důležitou pozici, na smlouvu, která pokryla poloviční úvazek. Je pozoruhodné, že to pan Blahuta za těchto podmínek vůbec přijal, ale okamžitě zjistil, že to je práce na 24 hodin denně. Jeho nástupkyně Kateřina Baťhová promovala na pražské Metropolitní univerzitě roce 2011, od té doby pracuje na ministerstvu, kde nyní vede odbor zahraničí. Budeme jí držet palce,“ říká Čaban.

Vydrží Blatný ve funkci? „Doufám, že docent Blatný vydrží alespoň do voleb. Shánět v této situaci dalšího ministra je hrozný risk. Představa, že ho Babiš vyhodí a vezme si ministerstvo covidu pod sebe, to by nešlo ustát, organizaci je třeba věnovat se naplno,“ dodává komentátor.

V čem se manažerský styl Blatného liší od Vojtěcha a Prymuly? Proč premiér Babiš nesetřel hejtmana Kubu? Jak posuzovat případy přednostně očkovaných úředníků ? Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované