Hlavní obsah

Vydrží Evropská unie dalších 15 let a jak bude vypadat? Špidla proti Tlustému

Vlastimil Tlustý a Vladimír Špidla o tom, jak bude EU vypadat za dalších 15 let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 15 lety vstoupila Česká republika do Evropské unie. Jak bude společenství vypadat za dalších 15 let? Svůj pohled na evropskou budoucnost nabídli exministr financí Vlastimil Tlustý a expremiér Vladimír Špidla.

Článek

„Evropská unie má obrovské problémy. Svou situací se blíží k tomu, jak vypadala RVHP. Má obrovské ekonomické problémy, není konkurenceschopná a zaostává,“ řekl v pořadu Duel na Televizi Seznam bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Podle něj Unii v tomto ohledu předstihuje Čína nebo Spojené státy.

Unie se podle něj nezvládá vypořádat s ekonomickou a migrační krizí a ty se naopak prohlubují. „Jak tedy bude Evropská unie vypadat, nelze odhadnout,“ dodal. Tlustý by podle svých slov byl pro reformy, které by bojovaly s ním zmíněnými výzvami.

Vladimír Špidla, který jako sociálnědemokratický premiér Českou republiku do Unie přivedl, oproti Tlustému Evropské unii věří.

Společenství podle něj vychází z historické zkušenosti po dvou světových válkách a jeho vznik tak byl součástí poválečného vývoje. „Myslím si, že zůstane zachována. Má důvody pro existenci stejně jako je měla předtím. Její budoucí podoba je ale otevřená,“ řekl Špidla.

Anketa

Pomohlo ČR členství v Evropské unii?
Ano
39,8 %
Ne
57,4 %
Nedokážu to posoudit
2,8 %
Celkem hlasovalo 8289 čtenářů.

Podle Špidly je role Evropské unie pro Českou republiku v současném světě důležitá. Vnímá ji jako nástroj, který Česku pomáhá vyřešit problémy, na něž by samo nestačilo. „Unie dává sílu a Unie dává sílu i nám,“ dodal.

Reklama

Doporučované