Hlavní obsah

Vyhazov Jiřího Fajta z Národní galerie platí, potvrdil odvolací soud

Foto: František Vlček / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jiřího Fajta odvolal loni ministr kultury Antonín Staněk.

Reklama

Městský soud potvrdil loňský prosincový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Rozsudek je nyní pravomocný.

Článek

Pražský městský soud rozhodl v případu výpovědi pro bývalého šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta.

Odvolací soud potvrdil loňský prosincový prvoinstanční verdikt, jak pro Seznam Zprávy uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Rozsudek je tedy nyní pravomocný.

Exministr kultury Antonín Staněk mezinárodně uznávaného historka umění zbavil před rokem funkce ředitele Národní galerie a poté dostal Jiří Fajt výpověď. U soudu se však proti ní bránil argumentem, že není platná, protože mu ji nedala oprávněná osoba – tedy ministrem jmenovaný ředitel.

Prvoinstanční soud ale loni řekl, že i tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek, který dokument podepsal, měl stejná oprávnění, jako by jmenován byl.

„Když soud dovodil, ze výpověď platná byla, řízení ztratilo smysl a klient dále ve sporu samém nepokračoval,“ uvedl Fajtův advokát František Vyskočil. Městský soud v Praze tak podle něho řešil, kdo uhradí náklady za tuto kauzu.

Za odvolání Jiřího Fajta sklidil tehdejší ministr Antonín Staněk kritiku, která vedla k tomu, že i přes podporu prezidenta republiky nakonec v polovině loňských prázdnin rezignoval.

Antonín Staněk svůj krok vůči Jiřímu Fajtovi zdůvodnil jeho hospodářskými pochybeními a ministerstvo kultury dokonce poté kvůli tomu podalo i trestní oznámení.

Jenže policisté případ odložili jako nedůvodný. Minulý měsíc se stát Fajtovi prostřednictvím ministerstva za odvolání omluvil. To uvedlo, že Staněk jako důvody Fajtova odvolání uvedl informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci.

Na místo odvolaného šéfa Národní galerie Staněk před svým odchodem z ministerstva vypsal konkurzy, jeho nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD) je ale záhy zrušil.

Národní galerie Praha má od loňského září druhého dočasného šéfa, Zaorálek v polovině letošního dubna vypsal nové výběrové řízení. Jiří Fajt nyní působí převážně v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované