Hlavní obsah

Výherci z kasin si budou výhry danit sami. Záleží, kolik přiznají

Výherci z kasin si budou výhry danit sami.

Reklama

Další změna v rámci daňového balíčku. Lidé, kteří vyhrají v kasinu nebo sázkové kanceláři, si výhru budou danit sami. Záleží tak, kolik přiznají.

Článek

Ministerstvo financí přehodnotilo svůj návrh z konce května, kdy plánovalo zrušit daňové osvobození u výher z hazardu vyšších než 100 tisíc korun. Se zprávou přišel server idnes.cz.

Náměstek ministryně financí Stanislav Kouba na jednání rozpočtového výboru minulý týden ale přiznal, že uplatnění srážkové daně na všechny hazardní hry by bylo problematické. „Mělo by dojít ke zdanění čistých výher, jen zisku,“ řekl.

Kdyby návrh prošel v současném znění, znamenalo by to, že hráč by výhru danil i v případě, že by z herny odcházel s méně penězi, než s kolika přišel. Jeho ztráta by se tak zdaněním ještě víc prohloubila.

Hlavní problém je ale v tom, že kasina si nevedou evidenci výher a proher jednotlivých hráčů. Musel by se kvůli tomu změnit systém hraní, proto se ministerstvo financí víc přiklání k možnosti, že by hráč v daňovém přiznání uvedl vyšší než stotisícové výhry a odečetl od nich to, co vsadil. V případě, že by čistá výhra činila více než sto tisíc korun, částku by zdanil.

Záleží tak především na dobré vůli výherců. Jistý výnos má ministerstvo u loterií. Daň z výhry by se výhercům srážela už při vyplácení.

Reklama

Doporučované