Hlavní obsah

Vyhladovělá medvědice zabloudila do ruského města

Jaký dopad na polární medvědy může mít oteplování planety? Vyhladovělá medvědice zabloudila do ruského města.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Jeden z důsledků oteplování planety viděli obyvatelé ruského Norilsku na severu Sibiře. Vyhladovělá a vyčerpaná polární medvědice se nejspíš vydala hledat potravu a zabloudila stovky kilometrů od své přirozené domoviny na Arktidě.

Článek

Podle místního ochranáře je to první medvěd za více než 40 let, který se v Norilsku objevil. Některé odlehlé, ale obydlené oblasti v Rusku však již letos vyhlásily stav nouze. Důvodem byl právě možný příchod hladových polárních medvědů, kteří se do měst vydávají hledat zdroj obživy.

Podle experta na divokou přírodu není jasné, proč medvědice do města došla. Měla podle něj slzavé oči a nemusela vidět dobře na cestu. Došla však stovky kilometrů od své přirozené domoviny na severu.

Podle Světového fondu na ochranu přírody jsou polární medvědi ukázkou druhu, který je přímo ohrožen klimatickou změnou. Zvyšující se celoroční teploty totiž vedou k tání ledovců na Arktidě, kde polární medvědi žijí. Podle některých odhadů by už kolem roku 2050 mohla být tato oblast zcela bez ledovců.

Klimatická krize tak nutí polární medvědy migrovat do vnitrozemí. Patří k druhu, který by se mohl nové podobě klimatu dokázat přizpůsobit. Nicméně jsou to stále zvířata závislá na mořském ledu a okolním prostředí, a proto jsou v souvislosti s oteplováním planety velice zranitelná.

Ruští státní odborníci na divokou přírodu by měli medvědici uspat a zhodnotit její zdravotní stav. Podle toho by se mohla vrátit zpět na sever, kde je její přirozená lokalita, nebo do zoologické zahrady, kde by o ni mohlo být postaráno.

Reklama

Související témata:

Doporučované