Hlavní obsah

„Vyhlásili jste nezávislost, nebo ne?“ ptá se španělský premiér Barcelony

Katalánsko dostalo lhůtu na vyhlášení samostatnostiVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

Pokud Katalánsko vyhlásí nezávislost, španělský parlament bude usilovat o omezení autonomie regionu. Možnost jednání premiér Mariano Rajoy odmítá.

Článek

Španělský premiér Mariano Rajoy dnes obvinil katalánské regionální vedení z autoritářství a ze snahy prosadit nezávislost, kterou prý chce jen málokdo a jež není dobrá pro nikoho. Zároveň odmítl nabídky zprostředkování vyjednávání o řešení katalánské krize. V projevu ve španělském parlamentu Rajoy zopakoval, že zorganizování katalánského referenda z 1. října bylo nezákonné a vytvářelo zdání demokracie.

„Jsme svobodní, když všichni dodržujeme zákony; co není legální, není demokratické,“ tvrdil premiér. „Vždycky jsme byli otevřeni dialogu, rád bych na to upozornil. Vždy jsem dával najevo, že jsem ochoten pochopit a vyřešit problémy Katalánska. Katalánci neměli důvod pořádat toto referendum. Je to úmyslná strategie, jak oddělit Katalánsko od Španělska navzdory většině Katalánců a Španělů,“ dodal Rajoy. Podle něho bylo cílem autoritářů v čele katalánských institucí postavit Katalánce proti sobě.

„Nikdo nemůže být spokojen s tím, co se stalo 1. října, s tou volební fraškou a obrazem, který dala. To všechno se nemělo stát, ale jediní zodpovědní jsou ti, již chtěli uskutečnit toto hlasování i přes jeho nezákonnost,“ řekl dále španělský premiér s tím, že žádná země na světě nebrala vážně to, co se stalo 1. října.

Rajoy se vrátil k průběhu referenda, o kterém řekl, že ať by dopadlo jakkoli, žádný výsledek by nemohl být použit jako argument. Zdůraznil, že podmínky hlasování byly nepřijatelné, a tvrdil, že v řadě vesnic bylo odevzdáno více hlasů, než bylo jejich obyvatel. „Řekli: ‚Volte, kde chcete a kolikrát chcete. Neobávejte se o výsledek, ten je už předem daný‘,“ prohlásil premiér o organizátorech referenda. V něm více než 90 procent zúčastněných voličů hlasovalo pro odtržení Katalánska od Španělska. Účast ale dosáhla jen 42 procent, oprávněno volit bylo více než pět milionů lidí.

Rajoy obhajoval razantní zásah policie proti voličům tím, že ústřední vláda neměla jinou možnost, jak zajistit pořádek. Upozornil, že španělská demokracie čelí nejvážnější hrozbě za 40 let své existence.

Česko se musí v nejbližší době rozhodnout, jaká je jeho budoucnost v Evropské unii. A pak už nebude cesty zpět, říká expert na integraci Ivo Šlosarčík.Video: Adam Junek

Rajoy také hovořil o následcích krize, která vedla ke snížení hodnocení katalánské ekonomiky ratingovými agenturami a omezení turistického ruchu, což doložil 20procentním propadem hotelových rezervací. Separatismus tak podle tvrzení španělského premiéra ukončuje nejlepší katalánskou epochu. „Nikdy přitom nemělo Katalánsko tolik pravomocí, kompetencí a financování,“ řekl Rajoy.

„Můžeme vést dialog o množství nebo kvalitě veřejných služeb, o jejich financování, o tom, jak přispět k sociální solidaritě,“ poznamenal španělský premiér o možnosti jednání s regiony. „V tomto parlamentu můžeme mluvit o všem, co ústava dovoluje. Můžeme dokonce mluvit o reformě ústavy. Ústava může být změněna, ale pouze prostřednictvím pravidel a postupů stanovených ústavou,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované