Hlavní obsah

Vyhlásíme stávku a půjdeme do ulic, jde o plánovaný rozklad naší fakulty, bouří se studenti v Ostravě, kde mají dva děkany

Akademický senát Lékařské fakulty Ostravské univerzity chce odvolat děkana Pavla Zonču.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity v pondělí v otevřeném dopise požádali moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) a ostravského primátora Tomáše Macuru (ANO) o pomoc při řešení situace na fakultě. Kritizují kroky současného ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Evžena Machytky i nynějšího děkana fakulty Pavla Zonči, které podezírají z cíleného a plánovaného rozkladu fakulty. Uvedla to v otevřeném dopise Studentská komora Akademického senátu.

Článek

Studenti také píšou, že bude-li to nutné, vyhlásí stávkovou pohotovost a případně vyjdou do ulic.

Machytka stanul v čele nemocnice po únorovém odvolání někdejšího ředitele fakultní nemocnice a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Od té doby skončili ve svých funkcích čtyři přednostové. K odvolání přednostů je nutný souhlas děkana fakulty, podle dostupných informací ředitele nemocnice v případě odvolání podpořil právě Zonča. Zonča se přitom do funkce děkana fakulty vrátil po sporech s vlastní školou až po rozhodnutí soudu, jeho mandát vyprší v říjnu.

Univerzita ho ve vedení fakulty nechce a s jeho počínáním nesouhlasí. Vztahy mezi fakultou a nemocnicí jsou tak aktuálně velmi napjaté.

Podle Studentské komory jsou kroky ze strany vedení nemocnice velmi nestandardní a studenti je vnímají jako značné ohrožení dalšího fungování lékařské fakulty. V dopise podpořili i Arnošta Martínka, který ještě před několika týdny stál v čele fakulty. Kvůli dočasnému návratu Zonči, který opakovaně se svými podněty uspěl u soudu a vrátil se tak do funkce děkana, musel rektor Martínkovi omezit výkon funkce. Fakulta by jinak měla děkany dva, což není možné. Martínek je navíc jedním z odvolaných přednostů.

„Bohužel se nyní dostáváme do takové situace, kdy je vážně ohrožena budoucnost fakulty i nás studentů. Se strachem a bezmocí sledujeme, jak jsou naši mentoři, kterých si hluboce vážíme, postupně propouštěni z fakultní nemocnice pod taktovkou pana ředitele Evžena Machytky a pana docenta Pavla Zonči,“ uvedli v dopise studenti.

Kořeny má složitá situace v roce 2016. Tehdy na podzim rektor Jan Lata na návrh Akademického senátu odvolal z funkce tehdejšího děkana Lékařské fakulty Zonču. Senát mu vytýkal, že porušuje normy v personálních záležitostech, nedostatečnou a neodpovídající komunikaci mezi vedením fakulty a vedením nemocnice a univerzity i propouštění vedoucích pracovníků s vědecko-pedagogickými tituly a jejich nahrazování lidmi s neodpovídajícím vzděláním.

Zonča se po svém odvolání v roce 2016 obrátil na soud, u kterého zpochybnil platnost návrhu Akademického senátu na jeho odvolání. Poukazoval na chybné obsazení Akademického senátu. Podle něj byl na uvolněné místo senátora kooptován náhradník mimo pořadí, v němž byli náhradníci řádně zvoleni v platných volbách do senátu. Akademický senát měl totiž tehdy doplnit Evžen Machytka, nynější ředitel Fakultní nemocnice Ostrava, který se Zončou bývá spojován.

Letos v červenci Krajský soud v Ostravě rozhodnutí o odvolání Zonči zrušil a vrátil Latovi věc k dalšímu řízení. Mezitím už ale v čele fakulty stál Arnošt Martínek zvolený po Zončově odvolání, univerzita tak najednou měla děkany dva. Rektor se dvojvládí pokusil vyřešit předběžným opatřením, kterým přikázal Zončovi, aby se dočasně zdržel výkonu funkce děkana. Podle soudu tak rektor postupovat neměl a opatření zrušil. Mimo funkci naopak postavil Martínka a tím se Zonča stal děkanem.Z rozsudku soudu navíc vyplývá, že rektor se musí zabývat i jmenováním Martínka. Nelze tak stále vyloučit, že se děkan na fakultě bude volit úplně znovu. Univerzita se chce vyjádřit po návratu rektora ze zahraničí.

Senát na důvodech dva roky starého odvolání trvá. „Pro nás je to velmi nepříjemná situace. Vytratila se dvě základní slova, a to jsou student a výuka. Je to složitá věc, která nám komplikuje život,“ řekl předseda Akademického senátu Igor Dvořáček.

Podle Pavla Zonči je ale hlasování o odvolání neplané. „Soud dne 20. 9. 2018 zakázal pokračovat v odvolacím řízení. Akademický senát nerespektuje rozhodnutí soudu a jeho hlasování je neplatné. V demokratickém státě je takové jednání senátu absurdní. Pokud rektor potvrdí hlasování senátu, nezbývá mi nic jiného, než se bránit soudní cestou. Bylo by to však již třetí protiprávní rozhodnutí prof. Laty, kdy musel zasáhnout soud a rozhodl v můj prospěch,“ upozornil Zonča.

Předseda Akademického senátu trvá na tom, že druhé hlasování o návrhu na odvolání Zonči bylo v pořádku. „My jsme samozřejmě respektovali rozhodnutí soudu. Spor byl veden ve vztahu k panu rektorovi a i on má své právníky, kteří k tomu dávali svá stanoviska. Ta jsme vždy respektovali,“ bránil se Dvořáček.

Reklama

Související témata:

Doporučované