Hlavní obsah

Vyhlídka jen pro otrlé. V New Yorku otevřeli prosklenou atrakci, podívejte se

Foto: SL Green

Pohled na New York z nové vyhlídky v budově One Vanderbilt.

Reklama

V New Yorku otevře nová vyhlídka. Nachází se na střeše mrakodrapu ve výšce 324 metrů nad zemí. Atrakce je celá prosklená včetně výtahu.

Článek

Nejnovější newyorská vyhlídková atrakce je označována za „nejúchvatnější pozorovatelnu na světě“. Projekt Summit One Vanderbilt se má otevřít 21. října v sedmašedesátipatrovém manhattanském mrakodrapu One Vanderbilt. Vyhlídková terasa je vybavena skleněnými průhlednými boxy a skleněným výtahem, který vyjede do výšky nad 365 metrů.

Uměleckou instalaci Air navrhlo studio Kenzo Digital. Popisuje ho jako „průchozí umělecký zážitek a příběh doslovného i obrazného odrazu“.

„Vzrušení kolem Summit One Vanderbilt je ohromující,“ uvedl v prohlášení Marc Holliday, předseda představenstva a generální ředitel SL Green, realitního investičního fondu se sídlem na Manhattanu, který budovu vlastní.

Návštěvníci se podle serveru CNN mohou nahoru dopravit skleněným výtahem s názvem Ascent, který jezdí po vnější straně budovy a nabízí výhledy z jiného úhlu. Z budovy vyčnívají průhledné boxy Levitation, v nichž jsou lidé „zavěšení“ ve výšce 324 metrů nad zemí.

„Nemůžeme se dočkat, až Newyorčany a turisty přivítáme při návštěvě skutečně jedinečné destinace přímo v srdci Manhattanu spojené s terminálem Grand Central,“ dodává Holliday.

Výtah i skleněné krychle jsou součástí zábavního areálu a vyhlídkové terasy o rozloze 6 040 metrů čtverečních, která se nachází na střeše komplexu One Vanderbilt, který navrhla architektonická firma Kohn Pedersen Fox Associates a vyšel na 3,3 miliardy dolarů.

Budova je vysoká 427 metrů a je tak čtvrtá nejvyšší v New Yorku. Nejvýš ve městě ční ve městě One World Trade Center, která měří 541 metrů.

V budově One Vanderbilt se také nachází salonek s kavárnou se severskou tématikou, stánky s jídlem a venkovní terasa s nejvýše položenou alpskou loukou ve městě na západní polokouli.

New York bude letos na podzim plný energie a Summit One Vanderbilt je neuvěřitelným přírůstkem k jeho atrakcím pro místní obyvatele i návštěvníky.
Fred Dixon, prezident a generální ředitel organizace NYC & Company

Když byl projekt v květnu poprvé představen, prezident a generální ředitel organizace NYC & Company Fred Dixon uvedl, že pro něj otevření atrakce představuje naději na podporu cestovního ruchu ve městě.

„New York bude letos na podzim plný energie a Summit One Vanderbilt je neuvěřitelným přírůstkem k jeho atrakcím pro místní obyvatele i návštěvníky,“ řekl Dixon.

V New Yorku se nachází řada dalších vyhlídkových plošin, včetně Top of the Rock na Rockefellerově centru, navržená ve stylu zaoceánské lodi. Její horní paluba se nachází ve výšce 259 metrů nad zemí. Další vyhlídka podobného charakteru je ve 102. patře v Empire State Building. Spočívá ve výšce 381 metrů s rozhledem 360 stupňů.

Reklama

Doporučované