Hlavní obsah

Vyhlídkový balon přistával kvůli bouřce, ale namotal se na dráty vysokého napětí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nikdo z osmičlenné posádky nebyl zraněn. Příčinu incidentu i míru zavinění nehody policie vyšetřuje.

Článek

Dodávku elektrického proudu do dvou obcí přerušila v pátek večer havárie horkovzdušného balonu, který musel neplánovaně přistát u Žeravic nedaleko Přerova a přetnul tam dráty elektrického vedení.

Nikdo z osmičlenné posádky balonu nebyl zraněn, uvedl v neděli policejní mluvčí František Kořínek. Okolnosti havárie balonu vyšetřuje policie spolu s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Nehoda horkovzdušného balonu se u Žeravic stala v pátek krátce před 18. hodinou. „Vyhlídkový let balonu z Olomouce byl podle jeho pilota nucen přistát kvůli hrozící lokální bouřce. Při přistávacím manévru však údajně vlivem neočekávaného poryvu větru a turbulence mělo dojít k náhlému propadnutí balonu v letové výšce,“ uvedl Kořínek.

Koš balonu narazil do střechy domu a následně i do elektrického vedení.

„Poškozením hřebenové tašky na domě vznikla škoda předběžně vyčíslená na tisíc korun. Přetržením elektrického vedení a následným přerušením dodávky elektřiny do obce Žeravice a části obce Kokory byla způsobena dosud nevyčíslená škoda,“ podotkl Kořínek.

Policisté vyloučili, že by čtyřiapadesátiletý pilot byl pod vlivem alkoholu. „Přesné příčiny, okolnosti i míra zavinění nehody jsou předmětem dalšího šetření, které policisté provádí ve spolupráci s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Případná právní kvalifikace nebyla dosud stanovena,“ řekl Kořínek.

Reklama

Doporučované