Hlavní obsah

Havárie na Bečvě: Dva měsíce ticho a úřady mlží, koho vyšetřují

Foto: Tomáš Svoboda

S větším množstvím kyanidů při výrobě nakládá chemička DEZA, ta vinu odmítá.

Reklama

Firmu DEZA jsme potvrdili, že je z okruhu podezřelých vyloučená, protože se na ni novináři jako na jedinou ptali, říká ministr Richard Brabec. Když se ale Seznam Zprávy ptaly na další konkrétní podniky, úřady je nekomentovaly.

Článek

Přestože policisté ani po dvou měsících nemají jasno, kdo v září otrávil řeku Bečvu kyanidy, vyšetřující úřady už krátce po ekologické katastrofě odmítly verzi, že za ní může stát valašskomeziříčská chemička DEZA. Fabrika spadá pod koncern Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše.

Redakce Seznam Zpráv proto oslovila zasahující orgány, zda mohou vyloučit některé další možné pachatele z okolí řeky.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při projednávání kauzy Bečva ve Sněmovně poslancům řekl, že vyšetřující úřady v úvodních dvou dnech prověřily 21 různých subjektů.

Chemičku jako možného viníka den po havárii odmítla Česká inspekce životního prostředí. „Ani inspekce, ani já bych se nikdy k Deze nevyjadřoval, ale novináři se už od druhého nebo třetího dne po havárii ptali pouze na podnik DEZA,“ řekl Brabec 13. listopadu.

Okruh možných viníků se podle něj po havárii zúžil. „Na základě místního šetření přitom inspekce vyloučila i řadu dalších podniků nebo provozů z těch celkem jednadvaceti podniků, které byly prověřovány, ale samozřejmě novináře zajímala jenom DEZA,“ zdůraznil Brabec.

Seznam Zprávy proto oslovily Ministerstvo životního prostředí a také Českou inspekci životního prostředí s konkrétním dotazem, které další z prověřovaných podniků a firem v okruhu možných pachatelů nefigurují.

„Pokud se dotazujete, u kterých dalších společností ČIŽP spolu s dalšími místními orgány provedla v prvních dnech po havárii místní šetření, popřípadě odběr vzorků, a k jakým došly závěrům, to je dotaz, jenž musí směřovat právě na tyto orgány, ne na Ministerstvo životního prostředí nebo ministra životního prostředí, kteří detailními nálezy nedisponují,“ sdělila mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Policie: Prověřujeme všechny firmy. I Dezu

Konkrétnější ohledně dalších společností nebyla ani inspekce. „Co se týká inspekcí prověřovaných společností v prvních dnech po havárii, na základě místního šetření inspekce vyloučila jako možné původce havárie i další společnosti. Nemůžeme poskytnout informace opatřované v rámci přípravného řízení v trestních věcech. Máme povinnost mlčenlivosti,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Už v pondělí den po havárii přitom inspekce vzkázala, že valašskomeziříčská chemička za únikem kyanidů nestojí. „V pořádku byl stav čisticího zařízení v areálu společnosti, charakter a kvalita odpadní vody odtékající z výusti. Pod vyústěním do Bečvy byly živé ryby,“ uvedla tehdy mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

O okruhu možných viníků nechce veřejně promlouvat ani policie. „Určitě nebudeme komentovat výroky politiků. Jedeme svoje vyšetřování. Jakékoli předčasné závěry by byly spekulací,“ řekl mluvčí krajské policie Petr Jaroš.

Vyjmutí chemičky DEZA z vyšetřování ale odmítl. „Jako policie jsme nikdy nikoho z vyšetřování nevyloučili, takže to nebudu komentovat,“ doplnil ke kauze Jaroš.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve řekl, že policie v případu čeká na dokončení znaleckých posudků. Budou hotové 20. prosince. „Nyní nemáme nic nového ke zveřejnění. Opravdu čekáme na výsledky znaleckých posudků,“ dodal policejní mluvčí.

Do řeky vyteklo velké množství smrtícího kyanidu, který na téměř 40 kilometrech toku mezi Choryní a Přerovem vytrávil většinu živých organismů. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun uhynulých ryb, další desítky tun spláchla řeka.

Reklama

Související témata:

Doporučované