Hlavní obsah

Vyhodili ji pro nadbytečnost, dnes sklízí potlesk. S Jitkou Sedláčkovou o chvílích „na dně” i splněných snech

„Deku se vzorem skotské kostky, turistický salám v celku a cigarety,“ vypočítává Jitka Sedláčková věci, které si ve dvanácti letech plánovala sbalit na emigraci do Polska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ví, co je to nadváha. „Byla jsem tlustá a připadala jsem si stará,” přiznává Jitka Sedláčková. Poté, co přišla o práci i muže, zhubla a začala „myslet jinak”. Dnes září v divadle, má role před kamerou a mezi místa, na která vzala štáb, jsou i dvě cukrárny. „Hlavně, aby neměli zavřeno! A aby měli malinový dort,” přeje si.

Článek

K první cukrárně se vydáme z nádraží v Čerčanech. Sem jako malá jezdila na chatu. S maminkou, otčímem a babičkou. Zastávka na meruňkovou a vanilkovou zmrzlinu byla pravidlem. Za odměnu. „Ona tu ta cukrárna není,” diví se Jitka u patrového rodinného domku. „Láska k cukrárnám mě neopustila, tak pojedeme do jiné. Je daleko, v Německu, ale je úžasná,” slibuje herečka.

Hrát jednověté role bylo ponižující, pak přišel vyhazov. Dnes už ale Jitka Sedláčková žije tady a teď”, naučila se neohlížet

Intimní zpovědi Jitky Sedláčkové.Video: Seznam Zprávy

A slib splní, jedeme do Oybinu. Se zastávkou v severních Čechách, konkrétně v Krompachu. „Nevyrostla jsem tu, nemám tu žádné příbuzné. Objevila jsem to tu při natáčení seriálu České televize Sanitka. Miluji tady barevné roubenky, krajinu a klid. Zhruba jednou za šest týdnů mě to popadne a jedu sem. Nerada cestuji daleko a na dlouho, takže vyjedu sem, na hory, přejedu hranice do Německa, stavím se v cukrárně a pak to přes Polsko vezmu domů. Jsem po dovolené během jednoho dne ve třech státech,” vysvětluje svoje zvyky Jitka.

Ještě jednu zastávku si neodpustí: na hranici. Důkazem jsou jen cedule a změna na silnici: v Čechách je pokrytá sněhem, v Německu úplně čistá. „I krajina a architektura se změní,” upozorňuje Jitka. Tady si uvědomuji, že hranice prakticky nejsou. „To za mých mladých let bylo něco jako letět do vesmíru. Tady byla zelená hranice do NDR, mohlo se sem jen pěšky. A cestovat na západ? My jsme nebyli rodina, která by dostávala devizové přísliby, byli jsme jen jednou u moře, a to v Rumunsku. Dneska si tady štráduji, jak chci,” zdůrazňuje herečka.

Jaký dort ve své oblíbené cukrárně v Oybinu si herečka dala? A může vůbec sladké, když si hlídá linii? Jak na toto téma vtipkují s kolegyní Vandou Hybnerovou v úspěšném představení Můžem i s mužem? To se dozvíte v pořadu Moje místa. Stejně jako které „herecké dítě“ o ní říkalo „přišla sama Hello, Dolly!”, jak se jí hraje role, kterou ve filmu ztvárnila Meryl Streepová, a co jí poradil Jan Hřebejk.

Na který její výstup v představení Je úchvatná se chodí do portálu dívat Libuše Švormová? Před čím Jitku varuje dirigent Libor Pešek? Proč by ji nechtěla mít na druhé straně barikády režisérka Mirjam Landa? A kdy Jitce syn Filip určitě řekne „Ježíš, mami!”?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:00, následují Intimní zpovědi. Jitka prozradí i to, proč bolest ze ztráty maminky utápěla v alkoholu, jak těžké je nežít minulostí a v čem bez nadsázky platí, že padesát pět plus je pěkný hnus. Proč věří na osud, jak se vyrovnala s tím, že kvůli vážné nemoci nemohla mít děti a proč byla její první svatba tajná a druhá rychlá.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované