Hlavní obsah

Výhodné parkování pro hybridní auta je v ohrožení, Praha uvažuje o omezení

Výhodné parkování pro hybridní auta v Praze se možná změní.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výhodné parkování v Praze pro hybridní auta možná skončí – je jich už příliš mnoho. Podle posledních čísel už více než tři tisíce. O úpravě současného stavu tak chce jednat pražský magistrát.

Článek

Majitelům doposud stačilo zaplatit stokorunový registrační poplatek a mohli v hlavním městě parkovat zdarma v modrých a fialových zónách. Na magistrátu teď bude komise řešit, jestli výhodné parkování pro hybridní auta omezí.

,,V loňském roce tehdejší rada města rozhodla, že do zvýhodněného parkování zapadnou i hybridní vozidla, která jsou schopná samostatné jízdy na elektromotor. Během roku se do systému zaevidovalo více než tři tisíce automobilů a zvýhodnění začíná narážet na své limity,” řekl Seznamu vedoucí oddělení organizace dopravy pražského magistrátu Libor Šíma.

Omezení by mohlo v praxi znamenat, že by se zvýhodnění parkování zdarma netýkalo celé Prahy, ale jen třeba některých městských částí.

Jako první o možné změně pravidel parkování pro hybridní auta informoval Deník N.

Vše je teď na začátku a odborná komise na magistrátu bude detaily možného omezení výhodného parkování teprve řešit.

Pokud změna nastane, může to zkomplikovat život některým automobilkám, které ve svých kampaních lákají na parkování zdarma v Praze. Některé odborníky zvažované omezení výhod parkování pro hybridy překvapuje.

,,Nikde ale v těch podmínkách pro parkovaní nebylo řečeno, jak dlouho to bude trvat nebo že se to nebude měnit, to je na straně Prahy,” komentuje zvažované změny šéfredaktor webu Hybrid.cz Jan Horčík.

Podle místopředsedy Asociace pro elektromobilitu Lukáše Hataše by do budoucna měly být zvýhodněné plug-in hybridy a auta jezdící čistě na elektřinu a ne auta, kde je spalovací motor.

Přesné datum, kdy by změna mohla nastat, nyní není.

Reklama

Související témata:

Doporučované