Hlavní obsah

Vyhořelý byt po bohumínské tragédii zůstává prázdný. „Z úcty k pozůstalým“

Foto: ZZS MSK

V polovině srpna roku 2020 muž obviněný ze žhářství kvůli tragédii v Bohumíně skončil ve vazbě. Teď mu hrozí i doživotní trest.

Reklama

Vyšetřování zapáleného bytu v Bohumíně se blíží ke konci. Podle dozorujícího státního zástupce by prošetřování mělo skončit na jaře, poté by byla podána případná obžaloba na soud. Žháři hrozí doživotní trest.

Článek

Loni v létě Česko zasáhla tragická událost, která na několik dní z očí veřejnosti vyšachovala i jindy dominující téma koronaviru. Čtyřiapadesátiletý muž v polovině srpna zapálil byt svého syna, ve kterém se v té době konala oslava dětských narozenin. Při požáru zahynuli krom dalších také žhářův syn, manželka nebo vnuk.

Týden po tragické události uvalil Okresní soud v Karviné na žháře vazbu, kde je podle žalobce Michala Króla až dosud. Król původně předpokládal, že případ uzavře již během podzimu, nyní však Seznam Zprávám řekl, že případná obžaloba se k soudu plánuje až na jaře.

„Aby se podala případná žaloba k soudu, je stále potřeba vypracovat některé znalecké posudky, bez kterých nelze vyšetřování uzavřít. A to myslím, že se stane zhruba v březnu,“ řekl Seznam Zprávám Król.

Znalci od srpna udělali zatím jen znalecké posudky týkající se příčin smrti jedenácti mrtvých. Jedním z důležitých zjištění, které mají posudky znalců přinést, je to, kolik benzinu obviněný k založení požáru použil. „I tento posudek by měl být do jara hotový,“ ujišťuje žalobce.

Policie zatím pracuje stále s verzí, že čtyřiapadesátiletý muž v podnapilém stavu přijel k bytu svého syna, zazvonil a při otevření dveří chrstl benzin do chodby a hořlavinou následně polil i vchodové dveře, které zapálil.

Za to mu může hrozit podle žalobce až doživotní trest.

„I na to nám ale chybí posouzení znalců, kteří řeknou, jaký je duševní stav žháře a na základě toho mohu navrhnout výši trestu,“ vysvětlil Król. Vyšetřovatelé už stihli vyslechnout čtyři přeživší a na další výpovědi svědků, obyvatelů osudového bohumínského panelového domu, se čeká.

„Výslechy probíhají, nebyly zdaleka všichni vyslechnuti. Výpovědi svědků potvrdily náš pohled na věc, tedy na podstatu toho, co obviněný udělal,“ doplnil Król.

+3

Po tragické srpnové události rozhodla Rada Moravskoslezského kraje, že na poškozené vyhlásí veřejnou sbírku, která měla pomoci zmírnit následky tragédie.

Lidé na sbírku darovali 3,2 milionu korun a ty byly téměř třem desítkám poškozených rozeslány v polovině října.

„Největší část vybraných peněz samozřejmě obdrželi pozůstalí po obětech požáru. Za každého z jedenácti zemřelých bylo nejbližšímu pozůstalému vyplaceno dvě stě tisíc korun. Správní rada veřejné sbírky dále navrhla, aby byli odškodněni zranění, kteří museli být hospitalizováni,“ vyčíslil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že přes půl milionu korun dostane město Bohumín.

Bohumín peníze podle místostarosty Igora Bruzla rozdal mezi sedm poškozených rodin z panelového domu, kde požár vypukl.

Místostarosta: Vypálený byt zůstane prázdný

„Peníze jsme rozdělili mezi sedm rodin, které bydlely v panelovém domě,“ potvrdil Seznam Zprávám Bruzl. Ten spolu se svým jedenáctičlenným týmem začal ihned po požáru koordinovat opravu poškozených městských bytů.

„Sedm bytů jsme již opravili včetně vypáleného bytu. Rodiny přes podzim bydlely jinde a nyní se mohou do nově zrekonstruovaných bytů vracet,“ vysvětlil místostarosta. Vypálený byt ale zůstane prázdný. „Z úcty k pozůstalým ho nebudeme nikomu nabízet ani ho nebudeme nějakou dobu pronajímat,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Poškozená fasáda panelového domu.

Podle místostarosty teď probíhá jedna z posledních změn, a tou je oprava fasády. „Tak aby zvenčí už nebylo poznat, co za tragédii se v panelovém domu stalo. Takže se jedná už jenom o drobné úpravy,“ uzavřel směrem k úpravám Bruzl.

Pro Bohumín je podle Bruzla srpnový požár nejtragičtější událostí, kterou město zažilo. Požáry se podle něj sice stávají, ale žádný nebyl tak masivní, aby kvůli němu lidé skákali z oken.

„Je to pro nás stále obrovské trauma, ale především pro obyvatele sídliště, kde se tragédie stala. Tento požár byl absolutně to nejhorší, co nás tady potkalo,“ uzavřel případ místostarosta.

Reklama

Doporučované