Hlavní obsah

Vyhoštění ruských diplomatů přebolí, míní bývalý velvyslanec Kolář

Foto: Profimedia.cz

Ruskou ambasádu v Praze budou muset opustit dva její diplomaté nedobrovolně. Kvůli kauze ricin je Česko vyhostilo.

Reklama

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Na odjezd mají 48 hodin.

Článek

Podle Petra Koláře, bývalého velvyslance v USA a v Rusku za Českou republiku, se rozhodně nejedná o příliš ostrý krok. „Kruté to rozhodně není. Mají kliku, také mohli letět dřív.“ Tak reagoval pro pro Seznam Zprávy na vyhoštění dvou ruských diplomatů, které dnes v reakci na kauzu ricin oznámil premiér Andrej Babiš s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Podle nich se ukázalo se, že kauza ricin byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Podle Babiše incident poškodil česko-ruské vztahy a způsobil bezdůvodné vytížení českých bezpečnostních složek. Česko podle premiéra nemůže tolerovat podobné akce na svém území.

„Vztahy mezi Českem a Ruskem jsou poznamenané, ale jestli je to opravdu dáno nějakým vnitřním sporem na ruské ambasádě, tak přirozeně ruská strana to asi připustit odmítne. Určitě se to budou snažit manipulovat tak, aby to svalovali na českou stranu, ale v zásadě si myslím, že to bude možné časem přejít. Ale také je potřeba, aby si Rusko uvědomilo, že není tou velmocí, která nám bude určovat, jak se máme chovat, a co jsou výklady historie,“ okomentoval situaci Kolář.

Jeho slova potvrzuje i reakce ruské ambasády. „Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly, a to ne naší vinou. Jsme hluboce rozčarováni z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstruktivní dialog,“ napsalo velvyslanectví na svůj facebookový profil.

Podle Petříčka se česká diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně, ruský přístup jí ale nedal jinou možnost než přistoupit k prohlášení dvou diplomatů za nežádoucí osoby. Česko tak podle ministra učinilo i s vědomím, že z ruské strany bude pravděpodobně následovat reciproční krok. V diplomacii je obvyklé, že na vypovězení diplomatů druhý stát reaguje stejně.

„Oni nám to Rusové určitě oplatí. Reciprocita funguje a někdo z české ambasády bude také určitě vyhoštěn,“ potvrdil bývalý diplomat Kolář.

O co Rusům přesně v kauze ale šlo?

„Já opravdu nevím, o co tam šlo. Teď se dozvídáme, že tam o žádnou kauzu nešlo, že se jednalo o nějakou intriku uvnitř ambasády. Nějaký spor dvou diplomatů, který vyústil v toto, takže já nevím, co si o tom myslet. Informace, které má česká strana a na základě kterých podnikla tyto kroky, by měly být solidní a ověřené. Co se tam opravdu odehrávalo, těžko říct,“ shrnuje své pocity Kolář.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal koncem dubna týdeník Respekt. Přicestovat měl s diplomatickým pasem. Diplomatův příjezd potvrdil český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), odmítl ale komentovat, zda dotyčný Rus měl skutečně u sebe jed. Policejní ochranu nicméně dostali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), které Rusko kritizuje kvůli krokům jejich úřadů.

Ruská ambasáda v první polovině května požádala Česko o ochranu svého diplomata. Podle ní čelí Andrej Končakov výhrůžkám poté, co byl spojen s případem údajného agenta s ricinem. Jeho identitu jako sledovaného muže vypátraly Seznam Zprávy.

Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Rusko kritizuje starostu Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je pak terčem kvůli pamětní desce vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy.

Dlouhodobým sporným bodem je i nedostatečná ruská aktivita při péči o pomníky československých legionářů. České Ministerstvo zahraničí vyzvalo Moskvu k zahájení konzultací o řešení sporných otázek.

Reklama

Související témata:

Doporučované