Hlavní obsah

Vyhostit ruské diplomaty? Babiš chce poslat domů do Ruska zpravodajce

Duel: vyhoštění ruských diplomatů.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská unie versus Rusko. Vzájemné diplomatické vztahy téměř na bodu mrazu kvůli kauze Skripal. Podle lídrů osmadvacítky za útokem nervovým plynem s největší pravděpodobností stojí Rusko. A některé země hodlají dát Moskvě diplomatický políček v podobě vyhoštění ruských diplomatů. O této možnosti jedná i český premiér v demisi Andrej Babiš. Rusko jakoukoliv vinu odmítá. A jako země původu nervové látky Novičok navíc dříve označilo hned několik evropských států, včetně České republiky. Jaká by měla přijít reakce z Prahy?

Článek

V Duelu diskutovali europoslanec za KSČM Jiří Maštálka a poslanec za STAN Vít Rakušan.

Pokud by dnes Česko přistoupilo k vyhoštění Rusů z pražské ambasády, nejednalo by se o diplomaty, ale nedeklarované zpravodajce. Na Facebooku to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Dodal, že svět by se v takovém případě nezhroutil. Babiš by se dnes měl sejít s kolegy z vlády a rozhodnout, zda diplomatickým krokem reagovat na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala nervovým plynem v Británii. Uvedl, že Česko by mělo být s Británií solidární.

„Už to označení diplomat je špatně. Jsou to ve skutečnosti lidé, kterým se říká nedeklarovaní zpravodajci,” uvedl Babiš. Dodal, že v Česku je jich z Ruska údajně nejvíc z celé Evropy. „A pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete. Navíc nás ruská strana skandálně obvinila z toho, že ten jed Novičok se měl vyrábět u nás. Je to sprostá lež,” uvedl. Vyhoštění by se netýkalo skutečných diplomatů, nebo dokonce velvyslance, dodal.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako Novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Reklama

Doporučované