Hlavní obsah

Vyhošťování diplomatů ve velkém. Rusko v centru pozornosti Západu

Foto: Profimedia.cz

Největší napětí panuje na ose Moskva-Washington.

Reklama

V posledních týdnech vyhostilo ruské diplomaty - nebo agenty, jak je obviňují dotyčné země - hned několik států Evropské unie, stejně jako Spojené státy.

Článek

Poslední březnový den oznámila Itálie, že okamžitě vyhostí dva ruské diplomaty v souvislosti s podezřením ze špionáže, oznámil ministr zahraničí Luigi Di Maio. Policie předtím zadržela kapitána italského námořnictva při tajné schůzce s jedním z diplomatů.

Policie podezírala příslušníka italského námořnictva, že Rusům za úplatu předal tajné dokumenty italské armády a NATO. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vyhoštění lituje, zatímco italské ministerstvo si předvolalo ruského velvyslance Sergeje Razova.

V polovině dubna pak následovalo vyhoštění ruských diplomatů z Washingtonu. Podle americké vlády byl tento krok odpovědí na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb a na kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám. Ruské ministerstvo zahraničí označilo americké sankce za agresivní.

Bílý dům oznámil, že Spojené státy vyhostí deset ruských diplomatů působících ve Washingtonu, včetně údajných agentů zpravodajských služeb, a uvalí na Rusko nové sankce, zřejmě jako odvetu za kybernetické útoky na americké instituce. Sankce se mají podle webu New York Times (NYT) týkat 32 jednotlivců a institucí kvůli podílu na dezinformačních aktivitách a zasahování do americké prezidentské kampaně.

S odvetou přišla Moskva tento pátek: ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Rusko vyhostí deset amerických diplomatů a zváží další odvetné kroky vůči Washingtonu.

Americkému velvyslanci Lavrov zároveň doporučil, „aby se vrátil domů ke konzultacím“. Moskva podle šéfa ruské diplomacie vyhostí i tři diplomaty z Polska v odpovědi na podobný krok Varšavy a ještě dnes zveřejní sankční seznam, na kterém se ocitnou američtí činitelé. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury.

Už v únoru vyhošťovali ruské diplomaty Němci, Poláci i Švédové.

Reklama

Doporučované