Hlavní obsah

Vyhození náměstci chtějí dát čistku Babišovy vlády k soudu

Odvolaní náměstci si stěžují na čistky Babišovy vlády.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

O takovém kroku už nyní mluví například bývalí náměstci z Ministerstva financí, respektive zemědělství Ondřej Závodský a Jiří Jirsa.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše těsně před loňskými Vánoci zrušila přes sedmdesát míst na ministerstvech. Část úředníků si na vyhazovy stěžuje u náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého.

Někteří dokonce zvažují, že dají případ k soudu.

O takovém kroku už nyní mluví bývalí náměstci z Ministerstva financí, respektive zemědělství Ondřej Závodský a Jiří Jirsa.

„Jestliže pan Postránecký v plném rozsahu nevyhoví mému návrhu na to, aby ta změna byla zamítnuta, pochopitelně se obrátím na soud,“ řekl Seznamu Ondřej Závodský.

Vedle odvolání Závodského řeší náměstek ministra vnitra Josef Postránecký další čtyři případy. Podali je podle něj také úředníci, kteří působili na Ministerstvu práce. Konkrétně jde o Roberta Baxu, Martina Kučeru a Petra Hejduka.

Postránecký má nyní podle svých slov třicet dní na rozhodnutí. Do té doby nechce jednotlivé případy komentovat.

Babišova vláda ještě před neúspěšnou žádostí o důvěru zrušila více než 70 míst úředníků, kteří spadali pod služební zákon.

Všichni stěžovatelé nyní tvrdí, že tato takzvaná systemizace byla účelová a měla je připravit o místa.

„Vzhledem k tomu, že v řadě ministerstev došlo k účelovým krokům, tak by správně měl podat návrh na zrušení těch předpisů k soudu. Což se však nestalo,“ prohlásil bývalý náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa, který už si u Postráneckého stěžoval, ale jeho stížnost byla zamítnuta.

„Změna byla naprosto zjevně účelová, jak sama paní ministryně mi řekla, že se mnou spolupracovat nechce,“ uvedl také Ondřej Závodský.

Dalšímu ze stěžovatelů Petru Hejdukovi se nelíbí, že byl s dalšími dvěma bývalými náměstky postaven mimo službu.

Reklama

Doporučované