Hlavní obsah

100 procent za pět let. Kdo vyhrál na trhu s nemovitostmi

Foto: Central Group

Ilustrační foto, Central Group

Reklama

Od roku 2015 vzrostly prodejní ceny bytů v Praze o 96 procent. Z 56 tisíc korun za metr čtvereční ceny poskočily ke 110 tisícům. Na trh se vracejí lidé, kteří věřili v pokles cen kvůli krizi.

Článek

Za posledních necelých šest let stouply prodejní ceny nových bytů v hlavním městě téměř dvojnásobně. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2015 byla průměrná prodejní cena 56 tisíc korun za metr čtvereční, v tomto čtvrtletí je 110 tisíc korun.

Hlavním důvodem růstu cen je, že nabídka nových bytů v Praze nestačí uspokojovat poptávku, a to kvůli velmi pomalému povolování nové výstavby. Od roku 2015 se v metropoli povolilo o polovinu méně bytů, než se prodalo. Vyplývá to z analýzy největšího českého rezidenčního stavitele Central Group.

Ještě v roce 2015 se průměrný 70metrový byt v metropoli prodával za cenu kolem 3,9 milionu korun, dnes by stál 7,7 milionu korun. Nad hranicí 100 tisíc za metr čtvereční se pohybují ceny nových bytů už ve všech pražských obvodech. Ještě v polovině letošního roku se těsně pod touto hranicí jako jediná držela Praha 9, i zde už jsou ale ceny vyšší.

„Kdo si v roce 2015 koupil byt v Praze, může si gratulovat ke skvělé investici. Obecně platí, že koupě nemovitosti patří k nejbezpečnějším způsobům, jak uložit a do budoucna zhodnotit své finanční prostředky. V nejisté době, jakou prožíváme například dnes, si toto lidé uvědomují o to více,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

5 důvodů, proč se ceny pražských bytů drží a jen tak nespadnou:

Vysvětluje pro Seznam Zprávy Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře LEXXUS.

1. Bytů se v Praze stále staví málo. Vzhledem k délce, náročnosti a nepřehlednosti povolovacích procesů se na tom v horizontu nejbližších let nic nezmění.

2. Globální otřesy a nejistota nahrávají nákupu nemovitostí. Postupně sílící vyšší třída se snaží bezpečně uložit peníze do něčeho hmatatelného. Nemovitosti jsou v takovém případě tradičně na jednom z prvních míst.

3. Na kvalitě bydlení v současné době záleží znatelně více než před rokem. Doma již několik měsíců trávíme více času než kdy dřív a potřeba řešení nevyhovujícího bydlení roste.

4. Developeři si zákazníky předcházejí. Měnit dispozice během výstavby? Individuální výběr dlažby a sanity nebo změna nastavení smlouvy? Developeři zákazníkům ochotně naslouchají a v rámci možností vycházejí vstříc. To se však netýká cen. Pokud se na projektu pravidelně zvyšují ceny, developer nemá důvod poskytovat individuální slevy.

5. Vracejí se klienti, kteří věřili v propad cen. Někteří v březnu a dubnu spekulovali na pokles cen. Následně zjistili, že se nic dramatického neděje a ceny dále rostou. Pokud klient najde nemovitost, která mu vyhovuje (to se nestává tak často), je cena až na druhém místě. Může se stát, že na podobnou nemovitost dalších 5 let nenarazí. A v dlouhodobém horizontu (10 let plus) bude hodnota jeho nemovitosti velmi pravděpodobně výrazně vyšší oproti době jejího pořízení.

Povoluje se pomaleji, než se prodává

Důvodů výrazného růstu je několik, mezi další lze zařadit také zdražování materiálů nebo zvyšování cen stavebních prací i pozemků. Zásadní roli však hraje velký nepoměr mezi nabídkou nových bytů v Praze a poptávkou po nich. Ten je důsledkem dlouhodobě pomalého povolování nové výstavby, které trvá často deset i více let.

Od začátku roku 2015 do konce září tohoto roku se v Praze prodalo celkem 33 500 nových bytů v bytových domech. Za stejnou dobu ale úřady povolily pouze 19 057 bytů, tedy necelých 57 procent počtu, o který byl za téměř šest let v Praze ve skutečnosti zájem. Prodává se tedy skoro dvakrát více, než úřady stíhají povolovat.

Zrychlení má přinést nový stavební zákon

Jak vyplynulo ze zářijového průzkumu agentury Ipsos, nedostatek bytů a vysoké ceny bydlení považuje 63 procent Pražanů za hlavní problém metropole. Pokud se povolování nezrychlí, může v Praze za deset let chybět kolem 100 tisíc bytů, tedy bydlení pro 250 tisíc lidí.

Urychlení povolovacího procesu slibuje návrh nového stavebního zákona, který začátkem listopadu prošel ve Sněmovně prvním čtením. „Věříme, že se v rámci dalšího projednávání nového stavebního zákona podaří navrátit k původním progresivním tezím obsaženým v jeho věcném záměru tak, jak byl schválen vládou. Na změnu legislativy je již pět minut po dvanácté – pokud byla rychlost povolování staveb brzdou našeho ekonomického růstu před aktuální zdravotní krizí, potom po ní to bude platit dvojnásob,“ podotýká Tomášková z Central Group.

Reklama

Doporučované