Hlavní obsah

Vyhrocená bitva miliardářů: Ozbrojenci asistovali při převzetí fabriky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Noví vládci lounské vagonky bratři Šuškovi se sešli s frustrovanými dělníky chátrající fabriky. Ti mají obavy, aby se neopakoval temný scénář.

Reklama

Zchátralého strojírenského obra svírá nervozita způsobená dlouholetou válkou vlivných podnikatelů. A tak scény při nástupu nových majitelů lounské vagonky Legios připomínaly akční film.

Článek

„Tak mám to zavřít, nebo ne?“ ptala se zoufale paní na vrátnici. Jakmile dala pokyn k zatažení brány, ostatní ji okřikli, ať to zase kouká otevřít. O pár minut později už raději dorazilo několik policejních hlídek, včetně ozbrojenců.

Reportéři Seznam Zpráv byli ve čtvrtek svědky vyhroceného přebírání lounské vagonky Legios (v současnosti vystupující pod názvem Heavy Machinery Services). Na začátku týdne si klíče od zkrachovalého výrobce nákladních vagonů převzali noví majitelé - Traťová strojní společnost (TSS) bratří Šuškových. Ti ve čtvrtek přiletěli na nedaleké letiště z Ostravy, aby fabriku převzali a sešli se se zhruba čtyřmi stovkami zaměstnanců. Od počátku bylo zřejmé, že nepůjde o hladký průběh.

Část areálu si v poslední době pronajímala společnost Vagonka Louny spadající do skupiny zbrojaře Michala Strnada a slovenského železničního bosse Alexeje Beljajeva. A jejich manažery najatá bezpečnostní agentura se ve čtvrtek postarala o rozruch, když hlavní bránu zatarasila svým automobilem.

+5

„Nebraňte nám ve vstupu do naší továrny,“ apelovali Peter a Rudolf Šuškovi na přísně se tvářící muže s tričky potisklými zápasnickými motivy MMA. Ti však s vozidlem odmítali uhnout - s odvoláním na jednoho z manažerů firmy Vagonka Louny. Situaci musela vyřešit až policie.

Dvoučlenná hlídka však nestačila. Vypjatou atmosféru uklidnil až příjezd čtyřčlenného ozbrojeného policejního týmu, který obklopil jednotlivé aktéry.

„Minule to ale byla ostřejší show, to se střílelo,“ glosoval jeden z kriminalistů situaci z loňského července, kdy potyčku kolem příjezdu insolvenční správkyně do areálu podle svědků doprovázela výstražná střelba do vzduchu.

Bezpečnostní agentura nakonec pod tlakem policistů bránu do továrny zpřístupnila a noví majitelé se vydali na oblídku fabriky, do které bude třeba napumpovat stovky milionů korun.

Deprese v hale

Dvě hodiny po poledni svolali bratři Šuškovi se svými manažery a šéfem místních odborů setkání se stovkami zaměstnanců. Ve tvářích pracovníků byly patrné stopy nervozity a nejistoty z budoucnosti. Vývoj situace v jejich továrně se v uplynulých letech stal synonymem pro zákulisní boje, vyvádění majetku a střety mocných miliardářů.

Jen pro připomenutí: Legios se dostal do úpadku v roce 2014, věřitelům dlužil 3,3 miliardy korun. Část fabriky s jejími zaměstnanci si pronajímala společnost Legios Loco, která je spojována s uprchlým a stíhaným miliardářem Františkem Savovem.

V následné divoké insolvenci se k Legiosu postupně dostávala zbrojařská rodina Strnadových se skupinou Czechoslovak Group. Jejich cílem bylo vagonku v konkurzu získat, což se jim však - poněkud překvapivě - nepovedlo. Na konci loňského roku zbrojaře přeplatila ostravská TSS bratrů Šuškových, kteří za ovládnutí Legiosu zaplatili 750 milionů korun.

Ti se ve čtvrtek odpoledne v jedné z hlavních výrobních hal postavili na tribunu před nastoupeným davem zaměstnanců. „Podívejte se, jak předchozí majitelé nechali areál zchátrat. Podívejte se, v jak špatných podmínkách pracujete. Od zítřka nechoďte dva týdny do práce, uhradíme vám plnou výši platů. Musíme naplánovat, jak fabriku postavit na nohy,“ pronesl Rudolf Šuška.

Jeden z dosavadních šéfů výroby měl o plánech nových majitelů pochybnosti. Druhý z bratrů, Peter Šuška, se s rebelujícím zaměstnancem nepáral. „Před nastoupeným plénem vám oznamuji, že vás jako generální ředitel této společnosti zbavuji všech funkcí. Neposlouchejte jeho pokyny, řiďte se jen tím, co vám řeknou naši lidé,“ doporučil Šuška dělníkům.

Bratři zaměstnancům slíbili, že zlepší jejich pracovní podmínky, stabilizují platy a dotáhnou zakázky. Ani to však řadu pracovníků neuklidnilo. „Stejně je to v pr.eli. Zase nevím, komu věřit. Tohle říkali i ti před rokem,“ konstatoval zoufale jeden z dělníků.

Reklama

Doporučované