Hlavní obsah

„Vyhrožovali mi smrtí a umučením mámy,“ říká student, který kritizoval Čínu

Foto: Profimedia.cz

Drew Pavlou je australský aktivista a bojovník za lidská práva, jenž je známý svým kritickým postojem k čínské vládě.

Reklama

Zmlácen, zastrašován, vyloučen z australské univerzity. To vše za to, že hájil lidská práva v Číně a hlasitě podporoval Hongkong. „Má škola se postavila proti mně, na stranu Číny,“ popisuje pro SZ Australan Drew Pavlou.

Článek

Minulý týden se v evropských médiích objevil příběh švýcarského doktoranda, jehož slibná akademická kariéra skončila po kritice čínské komunistické strany na Twitteru. Obdobné případy vyloučení mladých kritiků Číny z univerzit přitom nejsou ojedinělé. Seznam Zprávy se spojily s Australanem Drewem Pavlouem, který za kritiku Pekingu zažil nejen vyhazov, ale také výhrůžky smrtí, fyzické útoky i virtuální lynč.

„Byl jsem ve čtvrtém ročníku studia oborů historie, literatury a filozofie,“ začíná Drew svůj příběh pro Seznam Zprávy a datuje jej do období, kdy se ulice Hongkongu den za dnem plnily demonstranty v černém, bojujícími proti sílící nadvládě Pekingu a čínské komunistické strany. Jakožto mladý aktivista a bojovník za lidská práva se Drew rozhodl zorganizovat protest i na půdě kampusu.

„Jenže se na nás vrhla stovka čínských nacionalistů, kteří nás zmlátili. Když jsem se vrátil domů, zjistil jsem, že se video z té bitky stalo na čínských sociálních sítích virálním. Čínská státní média mě označila jako ‚vůdce separatistického hnutí‘ a čínský konzulát v australském Queenslandu schválil násilí, které proti mně bylo použito,“ popisuje Drew s tím, že úřady zásah proti jeho skupině posvětily jako „patriotický“. „Za separatismus bych v Číně klidně dostal trest smrti,“ dodává. „Dodnes věřím tomu, že násilí ten den bylo naplánované.“

Propíráním jeho jména v čínských médiích to však jen začalo. „Začal jsem dostávat stovky urážlivých zpráv, desítky výhrůžek smrtí, že zabijí mě, mou rodinu, že najdou moji mámu, znásilní ji a umučí,“ vzpomíná na nelehké období.

Foto: 60 minutes Australie

„Věř mi, že tě najdeme. Jestli na tebe narazíme na ulici, zastřelíme tě.“

Před těmito incidenty a veřejným vystupováním proti čínské vládě přitom býval univerzitní hvězdou. Za své akademické úspěchy dostal dvakrát ocenění z rukou děkana, ve všech předmětech prospíval s vyznamenáním, spolužáci ho zvolili jako svého zástupce do akademického senátu.

Že se za něj v těžké chvíli jeho alma mater postaví, však ze zjevných důvodů neočekával. Ještě předtím, než došlo k oficiálnímu posvěcení toho násilného napadení, jmenovala University of Queensland profesorem generálního konzula Sü Ťieho.

Vztah univerzity s čínskou vládou byl zhodnocen 300 miliony dolarů ročně a 20 procenty univerzitních příjmů. A výukou pro 9 tisíc čínských studentů. Univerzitní vicekancléř Peter Hoj fungoval v představenstvu čínské vládní organizace Hanban, odpovědné za Konfuciovy instituty po celém světě. Za propagaci těchto institutů dostal v roce 2015 medaili z rukou čínského vicepremiéra Liou Jen-tunga,“ vysvětluje Drew zákulisí čínsko-australské spolupráce.

Podle dostupných dokumentů na univerzitě probíhala také kampaň za „odstranění“ tehdejšího vedoucího oboru filozofie a politologie, kterého si do čela demokraticky zvolili sami studenti. Pod vedením dnes už bývalého vicekancléře Petera Hoje, který měl blízké vazby na Peking, se univerzita stala silně závislou na penězích z Číny. Hoj, jenž z funkce nakonec odstoupil, získal částečně i za prohlubující se vazby s čínskými univerzitami bonus 200 tisíc dolarů.

15 000 stran

V říjnu loňského roku server ABC odhalil, že čínská vláda prostřednictvím Konfuciova institutu spolufinancuje „nejméně čtyři“ kurzy, včetně jednoho o lidských právech a „prevenci masových zvěrstev“. „Na těch kurzech se lidé dozvídali, že hongkongští demonstranti jsou teroristé a že internace Ujgurů je nezbytným protiteroristickým opatřením,“ popisuje Drew. Dodává, že univerzita násilí neodsoudila a za svého studenta se nikdy nepostavila. „Naopak, rozjeli proti mně vyšetřování za podezření z trestného činu.“

Vyšetřování nabylo nebývalého rozsahu. Australská média získala dokumenty k vyšetřování na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Ukázalo se, že univerzita proti Pavlouovi dlouhodobě a sofistikovaně shromažďovala zpravodajské informace. Rozsáhlá tajná dokumentace čítala také obsah sociálních sítí tehdy dvacetiletého studenta.

„Materiály o mně obsahovaly 15 tisíc stránek. Do vyšetřování vtáhli tři právní firmy a dvě PR společnosti. Zpravodajskému výboru parlamentu přiznali, že na tom utratili až půl milionu dolarů,“ říká pro SZ.

„Když jsem poprvé tu dokumentaci otevřel a viděl ty kompilace mých příspěvků na sociálních médiích, byl jsem naprosto vyděšený. Měli na mě všechno, vraceli se roky v příspěvcích na sociálních sítích, věděl jsem, že kampaň, kterou proti mně zahajují, má obrovské zdroje. V tu chvíli jsem si myslel, že můj život skončil. Nasedl jsem do auta a odjel na temné parkoviště daleko od mého domova, aby mě nikdo neviděl plakat.“

Nad Drewem se vznášelo celoživotní vyloučení ze školy. „Vysekal mě z toho jeden z nejlepších australských právníků, který souhlasil, že mě bude zastupovat zdarma. Trvalé vyloučení uhrál na šestiměsíční trest.“

Letos v březnu do médií promluvil i zástupce University of Queensland. „Drew Pavlou sám sebe vykreslil jako oběť a univerzitu jako padoucha,“ řekl univerzitní kancléř Peter Varghese s tím, že si škola za svým postupem stojí. „Pan Pavlou tvrdí, že jsou ‚v koncentračních táborech tři miliony muslimů a studenti nemohou diskutovat o této skutečnosti beze strachu, že po nich univerzita půjde‘. Pan Pavlou prosazuje tyto konspirační teorie i nadále,“ uvedl k vyšetřování Varghese.

Reklama

Související témata:

Doporučované