Hlavní obsah

Výhrůžek političkám prudce přibylo a stupňují se. Řeší to policie

Olga Richterová (Piráti) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se rozhodly ty nejhorší z výhrůžek předávat policii.

Reklama

Dvě ženy, které se dokázaly výrazně prosadit v politice – Markéta Pekarová Adamová a Olga Richterová – dostávají desítky výhrůžek. Dopisem, přes e-maily nebo přes sociální sítě. A část už předaly policii.

Článek

„Když už mi vyhrožují násilím, tak to řeším i s policií. V poslední době to dosáhlo hrozně vysoké míry, je to fakt nebývalý nárůst a výhrůžky se dál stupňují,“ popsala pro Seznam Zprávy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vyhrožování podle ní přibylo z mnoha důvodů – frustrace společnosti kvůli epidemii, blížící se volby nebo konflikt s Ruskem po kauze Vrbětice.

„To, že patřím k plotně, to je to nejmenší, co píšou. To ten člověk píše trochu jako provokaci, nebo si to fakt i myslí. Horší jsou zprávy, že mě mají pověsit, že mě mají znásilnit a další hodně sexuálně motivované narážky,“ vypočítala Pekarová během natáčení publicistického pořadu Neboli, který si můžete pustit níže.

Neboli Václava Dolejšího: Natáčeli jsme dvě rivalky v boji o voliče v Praze. Pirátku Olgu Richterovou a Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09. Video: Seznam Zprávy

Podle ní se v poslední době ukazuje, že se snáz útočí na ženy. Ptala se kolegů mužů ve straně, kteří jsou také viditelní, a jim nic tak brutálního a osobního nechodí.

„Je to prostě jednodušší nás něčím diskreditovat. Protože se poukazuje na ty stereotypy, které jsou s námi spojené – třeba že jsme slabší. Chce to silnou hroší kůži,“ říká Pekarová.

Policie už dopadla jednoho muže, jehož stíhá pro trestný čin vyhrožování. Zatelefonoval šéfce TOP 09 Pekarové do kanceláře a vzkázal jí, že si má dát pozor, protože jinak ji srazí auto.

„Dal si tu práci najít si moje číslo do kanceláře. Nijak se netajil a nechal se strašně snadno chytit. Záhy se ukázalo, že to byl starší frustrovaný pán, hodně nešťastný v životě, což je společný znak pro naprostou většinu těchto případů. Policie už ho vyslechla,“ říká Pekarová.

Ještě déle nesnášenlivým anonymním vzkazům čelí pirátská poslankyně Olga Richterová. Zpočátku to brala tak, že ženy to zkrátka mají těžší kvůli častějším narážkám na vzhled, větší kritičnosti a jakémusi nároku na dokonalost ve všech směrech.

Pak se ale stala hlavním terčem lživé kampaně, že chce do Česka pozvat desítky tisíc Afričanů a darovat jim byty. Lidé, kteří tomu uvěřili, jí vyhrožují likvidací. Řada lidí dává přímé výhrůžky zabitím nebo znásilněním: „Fuj, ty hnusná blbko, tebe znásilní a pak zabijí první ti, co si je tady přeješ mít.“

Místopředsedkyně Pirátů vsadila na taktiku, kdy se snaží útočníkům odepisovat, což samozřejmě zabere hodně času a energie.

„Když mi přijde výhrůžka zabitím nebo znásilněním, odepíšu, že jsem živý člověk, nikoliv ksicht z plakátu, ale reálná bytost. Ať si představí, kdyby někdo takové věci psal, říkal nebo volal jeho dceři, manželce, partnerce, mamince. A většinou to stačí, pak mně přijde omluva,“ popisuje Richterová.

Konkrétní výhrůžky, kde lidé nereflektovali, co jim napsala, pak řeší s policií. Jeden případ už dotáhla k soudu, když o ní aktivistka vědomě šířila lež a na výzvy ji odmítala stáhnout.

Piráti prožili i zajímavou zkušenost s mocným Facebookem, jehož bylo těžké přesvědčit, aby dezinformační účty zablokoval na základě mnoha stovek hlášení.

Reklama

Doporučované