Hlavní obsah

Vyhublý a s vlasy nakrátko. Navalnyj se po hladovce objevil u soudu

Foto: Tisková služba soudu.

Alexej Navalnyj u soudu.

Reklama

Ruský opozičník se týden po ukončení hladovky objevil „na veřejnosti“. V nejvyšších moskevských kruzích nesmí být jméno Alexeje Navalného nadále ani vysloveno.

Článek

Pomocí videokonference z vězeňského tábora se Navalnyj zúčastnil jednání soudu, který řešil jeho odvolání v případu pomluvy veterána druhé světové války. Za tu má kritik prezidenta Vladimira Putina zaplatit pokutu 850 000 rublů, v přepočtu 245 000 korun.

Zákaz fotografování a natáčení

Soud ve čtvrtek zakázal pořizovat fotografie a záznamy obrazovky, ze které Navalnyj hovořil. Novináři tak politikův stav pouze popsali. „Nosí brýle, tvář má hubenou, oholenou, vlasy velmi krátké. Sedí u okna se závěsem,“ uvedla zpravodajka nezávislé televize Dožď.

Fotografie Navalného se ale na internet nakonec dostala. Média ji zveřejnila s odkazem na tiskového tajemníka soudu.

„Včera jsem byl odveden do koupelny, takže u soudu vypadám slušně. Viselo tam zrcadlo, podíval jsem se na sebe a vypadám jako kostra. Naposledy jsem vážil 70 kilo pravděpodobně v sedmé třídě. Kdybych si sundal bundu, vypadal bych mnohem, mnohem hůř,“ řekl Navalnyj u soudu. Minulý týden ukončil protestní hladovku, kterou držel od konce března ve snaze vynutit si náležitou lékařskou péči kvůli bolesti zad a ztrátě citlivosti v nohou.

Ve čtvrtek si postěžoval, že při postupném návratu k příjmu stravy nedostal jablko ani mrkev. „Včera jsem snědl čtyři lžíce kaše denně, dnes pět, zítra to bude šest. Čekám na deset lžic, to bude průlom,“ dodal vězeň.

Navalnyj ukončí hladovku

Za mřížemi je Navalnyj od svého lednového příletu do Moskvy z Německa, kde se na podzim léčil z otravy bojovou nervově paralytickou látkou typu Novičok. V Rusku ale putoval do vazby a následně před soud, který mu změnil dříve uložený podmíněný trest za údajné daňové úniky a poslal ho zhruba na 2,5 roku do vězení.

Politik viní Kreml a jemu podřízenou tajnou službu FSB z pokusu o vraždu a své uvěznění označuje za politicky motivované. Jeho zadržení vyvolalo v Rusku masivní demonstrace, při nichž policie zadržela tisíce lidí. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do ruských vnitřních záležitostí.

Navalného štáb zavírá

Ve čtvrtek přišlo i oznámení o definitivním ukončení činnosti regionálních štábů Navalného. Oznámil to jejich šéf Leonid Volkov. Činí tak kvůli snahám ruské prokuratury o jejich zařazení na seznam extremistických organizací, na kterém je také například al-Káida nebo Islámský stát. Soud předběžným opatřením v úterý činnost Navalného fondů omezil.

Policie v Petrohradu také stíhá autory graffiti s Navalného podobiznou, které se ve středu objevilo v centru města. Malba v rodném městě prezidenta Vladimira Putina zachycovala usmívajícího se Navalného jako „hrdinu nové doby“, jak rukama vytváří srdce. Krátce po příjezdu policie dělníci graffiti přemalovali barvou.

Graffiti s Alexejem Navalným v centru Petrohradu.Video: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované